Kryptovaluutta eli virtuaalivaluutta selitettynä
Mikä on kryptovaluutta?
Kryptovaluutta on digitaalinen tai virtuaalinen valuutta, joka on suojattu kryptografialla, minkä ansiosta sitä on lähes mahdotonta väärentää tai käyttää kahteen kertaan. Useimmat kryptovaluutat ovat olemassa hajautetuissa verkoissa, joissa käytetään lohkoketjuteknologiaa – hajautettua pääkirjaa, jota erillinen tietokoneverkko ylläpitää.
Kryptovaluutoille on ominaista, että ne eivät yleensä ole minkään keskusviranomaisen liikkeeseen laskemia, joten ne ovat teoriassa immuuneja hallitusten puuttumiselle tai manipuloinnille.
Kryptovaluutta on eräänlainen digitaalinen omaisuuserä, joka perustuu verkostoon, joka on hajautettu suureen määrään tietokoneita. Tämän hajautetun rakenteen ansiosta ne voivat olla hallitusten ja keskusviranomaisten valvonnan ulkopuolella.
Jotkut asiantuntijat uskovat lohkoketjujen ja niihin liittyvien teknologioiden aiheuttavan häiriöitä monilla toimialoilla, kuten rahoituksessa ja oikeudessa.
Kryptovaluuttojen etuja ovat muun muassa halvemmat ja nopeammat rahansiirrot sekä hajautetut järjestelmät, jotka eivät romahda yhteen ainoaan vikapisteeseen.
Kryptovaluuttojen haittoja ovat niiden hinnanvaihtelut, suuri energiankulutus louhintatoiminnassa ja käyttö rikollisessa toiminnassa.
Kryptovaluuttojen ymmärtäminen
Kryptovaluutat ovat digitaalisia tai virtuaalisia valuuttoja, joiden taustalla on kryptografisia järjestelmiä. Ne mahdollistavat turvalliset verkkomaksut ilman kolmannen osapuolen välittäjiä. ”Krypto” viittaa erilaisiin salausalgoritmeihin ja kryptografisiin tekniikoihin, joilla nämä merkinnät suojataan, kuten elliptisen käyrän salaukseen, julkisen ja yksityisen avaimen pareihin ja hashing-toimintoihin.
Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen vetovoiman ja toiminnallisuuden kannalta keskeistä on lohkoketjuteknologia. Lohkoketju on nimensä mukaisesti lähinnä joukko toisiinsa kytkettyjä tietolohkoja verkossa olevassa pääkirjassa. Kukin lohko sisältää joukon transaktioita, jotka jokainen verkon validoija on vahvistanut itsenäisesti.
Jokainen uusi luotu lohko on varmennettava ennen sen vahvistamista, joten transaktiohistorian väärentäminen on lähes mahdotonta. Verkkokirjan sisällöstä on sovittava yksittäisten solmujen eli tietokoneverkon kanssa, jotka ylläpitävät kirjaa.
Asiantuntijoiden mukaan lohkoketjuteknologia voi palvella useita teollisuudenaloja, toimitusketjuja ja prosesseja, kuten verkkoäänestystä ja joukkorahoitusta. Rahoituslaitokset, kuten JPMorgan Chase & Co. (JPM), käyttävät lohkoketjuteknologiaa transaktiokustannusten alentamiseen virtaviivaistamalla maksujen käsittelyä.
Kryptovaluuttatyypit
Monet kryptovaluutat on luotu helpottamaan työtä, jota tehdään lohkoketjussa, johon ne on rakennettu. Esimerkiksi Ethereumin eetteri suunniteltiin käytettäväksi maksuna transaktioiden validoinnista ja lohkojen avaamisesta. Kun lohkoketjussa siirryttiin proof-of-stake-menetelmään syyskuussa 2022, eetteri (ETH) peri lisätehtävän lohkoketjun panostusmekanismina. Ripplen XRP on suunniteltu pankkien käyttöön helpottamaan siirtoja eri maantieteellisten alueiden välillä. Ripple. ”XRP: Utility for the New Global Economy”.
Koska markkinoilla on niin paljon kryptovaluuttoja, on tärkeää ymmärtää kryptovaluuttatyypit. Tieto siitä, onko tarkastelemallasi kolikolla jokin käyttötarkoitus, voi auttaa sinua päättämään, kannattaako siihen sijoittaa – kryptovaluutta, jolla on käyttötarkoitus, on todennäköisesti vähemmän riskialtis kuin sellainen, jolla ei ole käyttötarkoitusta.
Kun kuulet kryptovaluuttatyypeistä, kuulet useimmiten kolikon nimen. Kolikon nimet eroavat kuitenkin kolikkotyypeistä. Seuraavassa on joitakin tyyppejä, joista löydät joitakin kyseiseen kategoriaan kuuluvien rahakkeiden nimiä.
Hyödyllisyys: XRP ja ETH ovat kaksi esimerkkiä hyödyllisyyspoleteista. Ne palvelevat tiettyjä toimintoja omissa lohkoketjuissaan.
Transaktionaaliset: Tokenit, jotka on suunniteltu käytettäväksi maksutapana. Bitcoin on näistä tunnetuin.
Hallinnointi: nämä tokenit edustavat äänestys- tai muita oikeuksia lohkoketjussa, kuten Uniswap.
Alustat: nämä tokenit tukevat lohkoketjun käyttöä varten rakennettuja sovelluksia, kuten Solana.
Turvallisuuspoletit: tokenit, jotka edustavat jonkin omaisuuserän omistusta, kuten osaketta, joka on tokenisoitu (arvo siirretty lohkoketjuun). MS Token on esimerkki arvopaperisoidusta tokenista. Jos löydät sellaisen myytävänä, voit saada Millenium Sapphiren osittaisen omistusoikeuden.
Jos löydät kryptovaluutan, joka ei kuulu mihinkään näistä kategorioista, olet löytänyt uuden kategorian tai jotain, joka on tutkittava, jotta voit olla varma, että se on laillinen.
Ovatko kryptovaluutat laillisia?
Fiat-valuutat saavat arvovaltansa hallitukselta tai rahaviranomaisilta. Esimerkiksi jokaisen dollarin setelin takana on Yhdysvaltain hallitus.
Mutta kryptovaluutat eivät ole minkään julkisen tai yksityisen tahon tukemia. Sen vuoksi niiden oikeudellista asemaa on ollut vaikea perustella eri rahoituslaitoksissa eri puolilla maailmaa. Asiaa ei helpota sekään, että kryptovaluutat ovat toimineet pääasiassa useimpien nykyisten rahoitusinfrastruktuurien ulkopuolella.
Eurooppa
Kryptovaluutat ovat laillisia Euroopan unionissa. Kryptovaluuttoja käyttävien johdannaisten ja muiden tuotteiden on oltava ”rahoitusvälineitä”. Kesäkuussa 2023 tuli voimaan Euroopan komission asetus kryptovarojen markkinoista (MiCA). Tämä laki asettaa suojatoimia ja asettaa sääntöjä yrityksille tai myyjille, jotka tarjoavat rahoituspalveluja käyttäen kryptovaluuttoja.
Linkkejä:Wikipedia: kryptovaluutta
Kauppalehti: kryptovaluutat
Yle: kryptovaluutta
Talouselämä: kryptovaluutat
Nordnet: kryptovaluutat