Ovatko kryptovaluutat turvallisia sijoituksia? Edut ja haitat

Ovatko kryptovaluutat turvallisia sijoituksia?

Kryptovaluutat ovat saaneet maineen epävakaina sijoituskohteina, koska sijoittajat ovat menettäneet paljon rahaa huijausten, hakkerointien, vikojen ja epävakauden vuoksi. Vaikka taustalla oleva kryptografia ja lohkoketju ovat yleisesti ottaen turvallisia, kryptovarojen käytön ja tallentamisen tekninen monimutkaisuus voi olla merkittävä riski uusille käyttäjille.

Spekulatiivisiin omaisuuseriin liittyvien markkinariskien lisäksi kryptovaluuttasijoittajien tulisi olla tietoisia seuraavista riskeistä.

Käyttäjäriski: toisin kuin perinteisessä rahoituksessa, kryptovaluuttatransaktiota ei voi peruuttaa tai peruuttaa sen jälkeen, kun se on jo lähetetty. Joidenkin arvioiden mukaan noin viidesosa kaikista bitcoineista on nykyään saavuttamattomissa kadonneiden salasanojen tai virheellisten lähetysosoitteiden vuoksi.

Sääntelyyn liittyvät riskit: joidenkin kryptovaluuttojen lainsäädännöllinen asema on vielä epäselvä, sillä monet hallitukset pyrkivät sääntelemään niitä arvopapereina, valuuttoina tai molempina. Äkillinen sääntelyn kiristyminen voisi tehdä kryptovaluuttojen myymisestä haastavaa tai aiheuttaa koko markkinoiden laajuisen hinnanlaskun.

Vastapuoliriskit: monet sijoittajat ja kauppiaat luottavat pörsseihin tai muihin säilyttäjiin kryptovaluuttojensa säilyttämisessä. Jos joku näistä kolmansista osapuolista varastaa tai kadottaa valuutan, voi menettää koko sijoituksensa.

Hallinnointiriskit: johdonmukaisen sääntelyn puuttuessa on vain vähän suojaa petollisia tai epäeettisiä hallintokäytäntöjä vastaan. Monet sijoittajat ovat menettäneet suuria summia johtoryhmille, jotka eivät ole onnistuneet toimittamaan tuotetta.

Ohjelmointiriskit: monet sijoitus- ja lainausalustat käyttävät automatisoituja älykkäitä sopimuksia käyttäjien talletusten liikkumisen ohjaamiseen. Sijoittaja, joka käyttää jotakin näistä alustoista, ottaa riskin siitä, että näissä ohjelmissa oleva virhe tai hyväksikäyttö voi johtaa sijoituksensa menettämiseen.

Markkinoiden manipulointi: markkinoiden manipulointi on edelleen merkittävä ongelma kryptovaluutassa, sillä vaikutusvaltaiset henkilöt, organisaatiot ja pörssit toimivat epäeettisesti.

Näistä riskeistä huolimatta kryptovaluutat ovat kokeneet merkittävän kurssinousun, ja markkinoiden kokonaiskapitalisaatio on noussut noin 1,2 biljoonaan dollariin.

Huolimatta omaisuuden spekulatiivisesta luonteesta jotkut ovat luoneet huomattavia omaisuuksia ottamalla riskin sijoittamalla alkuvaiheen kryptovaluuttoihin.

Kryptovaluutan edut ja haitat

Kryptovaluutat otettiin käyttöön tarkoituksenaan mullistaa rahoitusinfrastruktuuri. Kuten kaikkiin vallankumouksiin, niihin liittyy kuitenkin myös kompromisseja. Kryptovaluuttojen tämänhetkisessä kehitysvaiheessa kryptovaluuttoihin perustuvan hajautetun järjestelmän teoreettisen ihanteen ja sen käytännön toteutuksen välillä on monia eroja.

Edut

Poistaa yksittäiset vikapisteet
Varojen siirtäminen osapuolten välillä on helpompaa
Kolmannet osapuolet poistuvat
Voidaan käyttää tuottojen tuottamiseen
Rahansiirrot virtaviivaistuvat

Haitat

Tapahtumat ovat pseudonyymejä
Pseudonyymisyys mahdollistaa rikollisen käytön
Keskittyminen on lisääntynyt huomattavasti
Kallista osallistua verkostoon ja ansaita
Ketjun ulkopuoliset turvallisuusongelmat
Hinnat ovat hyvin epävakaita

Ovatko kryptovaluutat turvallisia sijoituksia

Edut selitettynä

Kryptovaluutat edustavat uutta, hajautettua rahan paradigmaa. Tässä järjestelmässä keskitettyjä välikäsiä, kuten pankkeja ja rahalaitoksia, ei tarvita luottamuksen vahvistamiseen ja kahden osapuolen välisten transaktioiden valvomiseen. Näin ollen kryptovaluuttoja käyttävässä järjestelmässä ei ole mahdollista, että yksi ainoa vikaantumispiste – esimerkiksi suuri rahoituslaitos – laukaisee maailmanlaajuisten kriisien kaskadin, kuten vuonna 2008 suurten yhdysvaltalaisten investointipankkien konkurssin aiheuttama kriisi.

Kryptovaluutat lupaavat helpottaa varojen siirtämistä suoraan kahden osapuolen välillä ilman luotettavaa kolmatta osapuolta, kuten pankkia tai luottokorttiyhtiötä. Tällaiset hajautetut siirrot suojataan julkisilla ja yksityisillä avaimilla sekä erilaisilla kannustinjärjestelmillä, kuten proof of work tai proof of stake.

Koska niissä ei käytetä kolmannen osapuolen välikäsiä, kryptovaluuttasiirrot kahden transaktiopuolen välillä voivat olla nopeampia kuin tavalliset rahansiirrot. Hajautetussa rahoituksessa käytettävät pikalainat ovat erinomainen esimerkki tällaisista hajautetuista siirroista. Nämä lainat, jotka käsitellään ilman vakuuksia, voidaan toteuttaa muutamassa sekunnissa, ja niitä käytetään kaupankäynnissä.

Kryptovaluuttasijoitukset voivat tuottaa voittoa. Kryptovaluuttamarkkinoiden arvo on noussut huimasti viime vuosikymmenen aikana, ja se on noussut lähes 2 biljoonaan dollariin. Bitcoinin arvo kryptomarkkinoilla oli yli 680 miljardia dollaria marraskuussa 2023.

Rahalähetystalous testaa yhtä kryptovaluutan merkittävimmistä käyttötapauksista. Bitcoinin kaltaiset kryptovaluutat toimivat välivaluuttoina, joilla sujuvoitetaan rahansiirtoja rajojen yli. Fiat-valuutta muunnetaan siis Bitcoiniksi (tai muuksi kryptovaluutaksi), siirretään rajojen yli ja muunnetaan sen jälkeen määränpään fiat-valuutaksi ilman kolmannen osapuolen osallistumista.

Haitat selitettynä

Vaikka kryptovaluutat väittävät olevansa anonyymi transaktiomuoto, ne ovat pseudonyymejä. Ne jättävät digitaalisen jäljen, jota FBI:n kaltaiset virastot voivat seurata. Tämä avaa hallituksille, viranomaisille ja muille tahoille mahdollisuuden seurata rahoitustapahtumia.

Kryptovaluutoista on tullut rikollisten suosima väline rikollisille, jotka käyttävät niitä haitalliseen toimintaan, kuten rahanpesuun ja laittomiin ostoksiin. Dread Pirate Robertsin tapaus, joka pyöritti markkinapaikkaa huumausaineiden myymiseksi pimeässä verkossa, on jo hyvin tunnettu. Kryptovaluutoista on tullut myös hakkereiden suosikkeja, jotka käyttävät niitä lunnasohjelmatoimintaan.

Teoriassa kryptovaluuttojen on tarkoitus olla hajautettuja, niiden varallisuus jaetaan lohkoketjussa monien osapuolten kesken. Todellisuudessa omistus on hyvin keskittynyttä. Vain 100 osoitetta omistaa noin 15 prosenttia kiertävistä bitcoineista ja niiden kokonaisarvosta.

Yksi kryptovaluuttojen juju on, että kuka tahansa voi louhia niitä tietokoneella, jossa on internet-yhteys. Suosittujen kryptovaluuttojen louhinta vaatii kuitenkin huomattavan paljon energiaa, joskus yhtä paljon kuin kokonaiset maat kuluttavat. Kalliit energiakustannukset ja louhinnan arvaamattomuus ovat keskittäneet louhinnan suurille yrityksille, joiden tulot ovat miljardeja dollareita.

Vaikka kryptovaluuttojen lohkoketjut ovat erittäin turvallisia, ketjun ulkopuoliset kryptoihin liittyvät avainten säilytyspaikat, kuten pörssit ja lompakot, voidaan murtaa. Moniin kryptovaluuttapörsseihin ja lompakoihin on vuosien varrella murtauduttu, ja joskus on varastettu miljoonien dollarien arvosta kolikoita.

Julkisilla markkinoilla kaupankäynnin kohteena olevat kryptovaluutat kärsivät hintavaihteluista, joten sijoitukset edellyttävät tarkkaa hintaseurantaa. Esimerkiksi Bitcoinin arvo on noussut ja romahtanut nopeasti: se nousi marraskuussa 2021 lähes 65 000 dollariin ja putosi puolitoista vuotta myöhemmin hieman yli 20 000 dollariin. Tämän vuoksi monet pitävät kryptovaluuttoja lyhytikäisenä villityksenä tai spekulatiivisena kuplana.

Linkkejä:
Wikipedia: kryptovaluutta
Kauppalehti: kryptovaluutat
Yle: kryptovaluutta
Talouselämä: kryptovaluutat
Nordnet: kryptovaluutat