Kryptojen steikkaus eli staking – mitä se tarkoittaa?

Kuten monet asiat kryptoalalla, steikkaus voi olla monimutkainen tai yksinkertainen ajatus riippuen siitä, kuinka monta tasoa haluat ymmärtää. Monille kryptokäyttäjille on tärkeää tietää, että steikkaus on tapa ansaita palkkioita, kun pitää kiinni tietyistä kryptovaluutoista. Mutta vaikka haluaisitkin vain ansaita steikkauspalkkioita, on hyödyllistä ymmärtää edes vähän siitä, miten ja miksi se toimii niin kuin se toimii.

Miten steikkaus toimii?

Jos omistamasi kryptovaluutta sallii steikkauksen – nykyisiä vaihtoehtoja ovat muun muassa Ethereum, Tezos, Cosmos, Solana ja Cardano – voit ”steikata” osan omistuksistasi ja ansaita palkkion ajan myötä.

Syy siihen, että kryptovaluuttasi ansaitsee palkkioita steikkauksen aikana, on se, että lohkoketju pistää sen töihin. Kryptovaluutat, jotka sallivat steikkauksen, käyttävät ”konsensusmekanismia” nimeltä Proof of Stake, jolla ne varmistavat, että kaikki transaktiot todennetaan ja suojataan ilman pankkia tai maksuprosessoria keskellä. Jos päätät steikata kryptosi, siitä tulee osa tätä prosessia.

Miksi vain joissakin kryptovaluutoissa toimii steikkaus?

Tässä kohtaa asia alkaa muuttua teknisemmäksi. Esimerkiksi Bitcoin ei salli steikkausta. Ymmärtääksesi miksi, tarvitset hieman taustatietoa.

Kryptovaluutat ovat tyypillisesti hajautettuja, mikä tarkoittaa, että mitään keskusviranomaista ei ole. Miten kaikki hajautetun verkon tietokoneet saavat oikean vastauksen ilman, että pankin tai luottokorttiyhtiön kaltainen keskusviranomainen syöttää sen niille? Ne käyttävät ”konsensusmekanismia”.

Monet kryptovaluutat – kuten Bitcoin ja Ethereum 1.0 – käyttävät konsensusmekanismia nimeltä Proof of Work. Proof of Work -mekanismin avulla verkko käyttää valtavan määrän laskentatehoa ongelmien ratkaisemiseen, kuten maapallon eri puolilla sijaitsevien tuntemattomien henkilöiden välisten transaktioiden validointiin ja sen varmistamiseen, ettei kukaan yritä käyttää samaa rahaa kahdesti.

Osassa prosessia eri puolilla maailmaa toimivat ”louhijat” kilpailevat siitä, kuka ratkaisee ensimmäisenä kryptografisen arvoituksen. Voittaja saa oikeuden lisätä viimeisimmän ”lohkon” tarkistetuista transaktioista lohkoketjuun – ja saa vastineeksi kryptoa.

Bitcoinin kaltaiselle suhteellisen yksinkertaiselle lohkoketjulle (joka toimii pitkälti kuin pankin pääkirja, jossa seurataan saapuvia ja lähteviä tapahtumia) Proof of Work on skaalautuva ratkaisu. Mutta Ethereumin kaltaisessa monimutkaisemmassa järjestelmässä – jossa on valtavasti erilaisia sovelluksia, kuten koko DeFi-maailma, joka toimii lohkoketjun päällä – Proof of Work voi aiheuttaa pullonkauloja, kun toimintaa on liikaa. Tämän seurauksena transaktioajat voivat olla pidempiä ja maksut korkeampia.

Kryptojen steikkaus eli staking

Mikä on Proof of Stake?

On syntynyt uudempi konsensusmekanismi nimeltä Proof of Stake – jonka ideana on lisätä nopeutta ja tehokkuutta ja samalla alentaa maksuja. Proof of Stake vähentää kustannuksia muun muassa siten, että kaikkien kaivostyöläisten ei tarvitse käydä läpi matemaattisia ongelmia, mikä on energiaintensiivinen prosessi. Sen sijaan transaktiot validoivat ihmiset, jotka steikkaavat poletteihinsa.

Steikkaus on samankaltainen tehtävä kuin louhinta, sillä se on prosessi, jossa verkon osallistuja valitaan lisäämään viimeisin transaktioerä lohkoketjuun ja ansaitsemaan vastineeksi kryptoa.

Tarkat toteutukset vaihtelevat projektikohtaisesti, mutta pohjimmiltaan käyttäjät äänestävät tokeneistaan varmistaakseen lohkoketjun turvallisuuden. Heidän steikkaamansa tokenit toimivat takuuna siitä, että he toimivat hyvässä uskossa, ja kannustimena protokollan sääntöjen rikkomisesta.

Mitkä ovat steikkauksen edut?

Monet pitkäaikaiset kryptojen haltijat pitävät steikkausta tapana saada omaisuutensa toimimaan heidän hyväkseen tuottamalla palkkioita sen sijaan, että ne pölyttäisivät kryptolompakoissaan.

Steikkaus on myös tapa edistää tukemiesi lohkoketjuprojektien turvallisuutta ja tehokkuutta. Steikkaamalla osan varoistasi teet lohkoketjusta vastustuskykyisemmän hyökkäyksiä vastaan ja vahvistat sen kykyä käsitellä transaktioita.

Mitä riskejä steikkaukseen liittyy?

Steikkaus edellyttää usein lukitus- tai ”vesting”-aikaa, jolloin kryptoasi ei voi siirtää tiettyyn ajanjaksoon. Tämä voi olla haitta, sillä et voi käydä kauppaa steikatuilla tokeneilla tämän ajanjakson aikana, vaikka hinnat muuttuisivat. Ennen steikkaamista on tärkeää tutkia kunkin projektin erityisiä steikkausvaatimuksia ja -sääntöjä, joihin aiot osallistua.

Miten aloitan steikkauksen?

Steikkaus on yleensä avoin kaikille, jotka haluavat osallistua. Täydelliseksi validoijaksi ryhtyminen voi kuitenkin vaatia vähimmäismäärän tokeneita, teknistä osaamista ja oman tietokoneen, jolla voi tehdä validointeja yötä päivää ilman seisonta-aikaa. Tällä tasolla osallistuminen edellyttää turvallisuusnäkökohtia ja on vakava velvoite, sillä käyttökatkokset voivat johtaa siihen, että validoijan steikkaus pienenee.

Valtaosalle osallistujista on kuitenkin olemassa yksinkertaisempi tapa osallistua. Coinbasen kaltaisen pörssin kautta voit osallistua haluamallasi summalla ilman, että sinun tarvitsee ostaa tai käyttää kallista validointilaitteistoa. Staking on saatavilla useimmille Coinbasen asiakkaille Yhdysvalloissa ja monissa muissa maissa.

Linkkejä:
Wikipedia: kryptovaluutta
Kauppalehti: kryptovaluutat
Yle: kryptovaluutta
Talouselämä: kryptovaluutat
Nordnet: kryptovaluutat