Altcoin ostaminen – sijoittaminen, kurssit ja mitä ovat altcoinit

Altcoin ostaminen & sijoittaminen

Altcoinit eli ”vaihtoehtovaluutat” ovat pääosin täysiverisiä kryptovaluuttoja aivan kuten Bitcoin. Sanalla altcoin viitataan siis kaikkiin niihin virtuaali- ja kryptovaluuttoihin, jotka eivät ole Bitcoin. Esimerkiksi Coinmarketcap.com-sivuston listauksessa on tällä hetkellä yli 1400 erilaista vaihtoehtorahaa.

Yksinkertaisesti:

  1. Luo tili Binanceen.
  2. Siirrä rahaa tilillesi SEPA-maksulla (pankkisiirto) tai lisäämällä luottokorttisi tiedot.
  3. Osta kryptovaluuttaja.
  4. Huomaa, että osaa altcoineista et voi ostaa suoraan luottokortilla, vaan sinun pitää ensin ostaa esim. BTC / BNB / ETH / USDT ja sitten vaihtaa tämä krypto haluamaksesi altcoiniksi.

Päivitys 2020: Binance hyväksyy nykyään SEPA-siirrot (pankkitalletus) euroalueelta. Voit siis tallettaa rahaa myös pankkisiirrolla!

Päivitys 31.1.2019: Binance hyväksyy nyt suorat luottokortti- ja pankkikorttimaksut! Voit siis luoda tilin VAIN Binanceen ja ostaa altcoineja suoraan luottokortillasi!

Jokainen altcoin on luotu jotakin tiettyä toimintoa tai tarkoitusta varten. Moni altcoin on suunniteltu toimimaan oman lohkoketjunsa päällä – toiset taas ovat enemmän digitaalisia käyttärahoja.

Miksi sitten nimitys ”altcoin”? Koska Bitcoin on tällä hetkellä suurin – ja kautta aikojen ensimmäinen menestynyt – kryptovaluutta. Altcoinit ovat siis ”vaihtoehto” Bitcoinille. Kuitenkin jos katsomme eri virtuaalivaluuttojen kokonaisarvoja, ovat sellaiset valuutat kuin Ethereum, Ripple ja Bitcoin Cash kaikki nousseet erittäin varteenotettaviksi kilpailijoiksi. Juuri tällä hetkellä Bitcoinin markkina-arvo on yhteensä 135 miljardia dollaria, Ethereumin 45,2 miljardia, Ripplen 22,7 miljardia ja Bitcoin Cashin 15,4 miljardia dollaria. Myös moni muu altcoin on saavuttanut jo yli miljardin dollarin market capin – esimerkiksi EOS, Cardano, Stellar, NEO, IOTA, Monero, DASH, TRON ja VeChain vain muutamia mainitaksemme.

Me olemme sitä mieltä, että tärkeintä altcoineissa on ymmärtää tiettyjen kolikoiden ja tokenien tarkoitus. Siis miksi ne on alun perin edes luotu. Esimerkiksi IOTA on tarkoitettu Internet of Thingsin (IoT) eli esineiden Internetin viestinnän pohjaksi, Ripple isojen pankkien välisiin rahansiirtoihin, Monero täysin yksityisiin ja anonyymeihin varainsiirtoihin ja Ethereum alun perin älysopimusten tuomiseksi lohkoketjuun. Tietysti pienempien altcoinien kohdalla tarkoitusperä saattaa joskus jäädä hämärän peittoon – tällaisen altcoinin ostaminen tai siihen sijoittaminen on tavallisesti huono idea. Älä osta jotakin mitä et itse ymmärrä!

Miten ostaminen ja sijoittaminen onnistuu?

Altcoinien ostaminen ja altcoineihin sijoittaminen on helppoa – teknisesti. Tietysti juuri sen oikean vaihtoehtovaluutan löytäminen, kymmenien White Papereiden lukeminen ja esimerkiksi ICO:ihin tutustuminen voi viedä raavaaltakin mieheltä terveyden ja hengen.

Yksinkertaisimmillaan ostaminen onnistuu luomalla tili Binanceen. Binance on vaihdoltaan maailman suurin altcoin-pörssi, jossa voit ostaa kymmeniä erilaisia vaihtoehtovaluuttoja. Altcoinien ostaminen ei ikävä kyllä onnistu Binancessa, eikä missään muussakaan pörssissä, suoraan euroilla. Sinun tulee siis siirtää Binanceen Bitcoinia (BTC), Ethereumia (ETH) tai Litecoinia (LTC) jostakin toisesta pörssistä.

Itse suosittelemme ostamaan Bitcoinia tai Ethereumia ensin Coinbase-pörssistä euroilla. Siirtämään varat sitten Binance-tilille. Ja sitten ostamaan Binancessa valitsemaasi altcoinia.

Yksinkertaisesti:

  1. Luo tili Coinbaseen ja Binanceen.
  2. Osta Coinbasessa Bitcoinia tai Ethereumia euroilla.
  3. Lähetä BTC / ETH Binanceen.
  4. Vaihda BTC / ETH Binancessa haluamaasi altcoiniin.

Näiden yllä linkattujen artikkeliemme takaa löydät tarkat ohjeet rekisteröitymiseen eli uuden tilin luomiseen. Jos haluat lukea tarkemmin miten ostaa Bitcoin – löytyy meiltä siihenkin ohjeet.

Miksi sijoittaa?

Yksi syy lienee Bitcoinin rajallisuus. Koska se oli ensimmäinen menestynyt kryptovaluutta, puuttuu siitä paljon niitä ominaisuuksia, joita erilaiset vaihtoehtoiset kolikot ovat pystyneet markkinoille tuomaan – aina datan tallennuksesta dappsien (Decentralized Application eli hajautettu sovellus) helppoon luomiseen, älysopimusten helppoon käyttöön, älytalouden luomiseen ja yksityisiin varansiirtoihin asti.

Me emme voi emmekä halua sanoa, että sinun tulisi ostaa juuri tietty altcoinia. Ehei. Me emme anna sijoitusneuvoja. Itse sijoitamme niihin altcoineihin, joiden teknologiaan uskomme eniten. Jos taustalla oleva teknologia yleistyy, on tokenin tai coinin arvolla mahdollisuus ponkaista vahvasti ylöspäin. Meillä ei kuitenkaan ole kristallipalloa, jolla voisimme sanoa mitkä altcoinit ovat hyviä sijoituksia ja mitkä huonoja.

Huomaa! Kryptovaluuttoihin – etenkin pieniin altcoineihin sijoittaminen on aina riski. Markkinat ovat volatiilit. Hinnat heittelevät rajusti. Altcoinien ostaminen tapahtuu aina omalla vastuullasi. Älä ikinä sijoita kryptovaluuttoihin enempää kuin olet valmis häviämään.

Huomioithan myös, että kaikki kryptovaluutoista saadut myyntivoitot ovat Suomessa veronalaista pääomatuloa. Voitot tulee ilmoittaa verottajalle viimeistään sen vuoden esitäytetyn veroilmoituksen yhteydessä, jona olet voitot realisoinut. Voitot realisoituvat, kun muutat ne joksikin oikeaksi valuutaksi (esim. eurot tai dollarit).

Bump and dump vielä yleistä

Vaikka altcoin ostaminen on teoriassa helppoa, on pienimpien kolikoiden kohdalla hyvä varoa myös hintamanipulaatiota. Niin sanotut ”pump and dump” -ryhmät ostavat ensin pikkuhiljaa itselleen runsaasti jotakin pientä kryptovaluuttaa. Sitten ryhmät (tai yksittäiset isot ostajat, joita kutsutaan termillä ”whales” eli valaat) tarkoituksenmukaisesti luovat hypeä netissä esimerkiksi Telegram-ryhmissä, foorumeilla, Facebookissa ja Twitterissä – ja lähtevät tahallaan ostamaan lisää valitsemaansa altcoinia. Näin coinin tai tokenin kurssi lähtee nopeaan nousuun, mikä saa pienemmät sijoittajat kiinnostumaan kolikosta ja lähtemään mukaan sijoitukseen. Kun arvo nousee ja rahaa virtaa lisää sisään, myyvät alkuperäiset ostajat sijoituksensa isolla voitolla – mikä kiinnostuksen hiipuessa johtaa hinnan vahvaan laskuun. Näin myöhään mukaan tulleet jäävät isosti tappiolle, kun manipuloijat taas nautiskelevat isoista voitoista.

Luonnollisesti bump and dump -tekniikka on täysin laiton ja moraalinvastainen. Kannattaa kuitenkin pitää silmät auki. Aina nopeat kurssinousut eivät johdu hyvistä asioista, vaan joskus syy on yksinkertaisesti kurssimanipulaatio.

Älä siis lähde mukaan liian suurielkeiseen hypeen. Mieti mihin sijoitat ja mikä altcoinin tarkoitus on. Itse pidämme ostoa aina pidempiakaisena sijoituksena emmekä lähde mukaan päiväkauppaan tai pikavoittoihin.

Ensimmäinen altcoin

Vuoden 2011 huhtikuussa julkaistiin Namecoin-niminen maailman ensimmäinen altcoin. Namecoinin tarkoitus oli hajauttaa domain-nimien, siis Internet-osoitteiden, rekisteröinti. Hajautettu järjestelmä olisi tehnyt Internet-sensuurista paljon vaikeampaa. Samalla Namecoin toimii kryptovaluuttana eli maksun välineenä. Suurin uudistus mitä Namecoin toi lohkoketjuihin oli datan tallettaminen. Lohkoketjuun voitiin siis tallettaa pelkän transaktiodatan lisäksi myös yksilöintitietoja kuten sähköpostiosoitteita, sekä GPG ja OTR -avaimia. Nykyisin Namecoinin arvo on jäänyt varsin vaatimattomaksi ja artikkelin kirjoitushetkellä sen markkina-arvo oli yhteensä vain 23,1 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria.