Bitcoin-kurssi ja BTC:n arvo euroissa ja dollareissa

Mietityttääkö Bitcoinin tämän hetken kurssi? Haluatko tietää mikä on Bitcoinin arvo euroissa tai dollarissa reaaliajassa? Vai mietitkö miten Bitcoin-kurssi on kehittynyt vuonna 2020? Alta löydät sekä nykyisen kurssin, että vinkit ja linkit parhaisiin kurssihistorian graafeihin ja käppyröihin.

Mikä on Bitcoinin arvo tällä hetkellä?

Löydät reaaliaikaisen Bitcoin-kurssin alta. (Jos et näe alla mitään, on sinulla todennäköisesti käytössäsi AdBlocker tai muu vastaava ohjelma, joka blokkaa JavaScriptin.)

Yltä löydät Bitcoinin reaaliaikaisen kurssin (BTC). Data tulee suoraan Coinmarketcap.com:sta heidän oman hinta-widgettinsä kautta. Näet hinnan dollareissa, viimeisten 24 tunnin aikaisen kurssin muutoksen, kryptovaluuttojen välisen sijoituksen (perustuen kokonaisarvoon), kokonaisarvon (Market Cap) ja 24 tunnin vaihdon volyymin.

Miten ostaa Bitcoinia >>

Miten Bitcoin-kurssi ja muu data on laskettu yllä?

 • Kurssi = Bitcoin-kurssi lasketaan 400 eri markkinapaikan vaihdolla painotetun keskiarvon pohjalta. Hintaerot tasoittuvat yleensä todella nopeasti erilaisten arbitraasibottien avulla.
 • Market Cap = Yksittäisen tokenin hinta kertaa kierrossa oleva määrä. Huomaa, että kierrossa olevan valuutan määrä on eri asia kuin ”kokonaismäärä”. Kierrossa oleviin lasketaan ne, jotka oikeasti ovat tällä hetkellä yleisön hallussa. Esimerkiksi Bitcoinin tapauksessa tämä määrä kasvaa koko ajan louhinnan myötä – kunnes se saavuttaa esiasetetun 21 miljoonan BTC:n rajan.
 • Hinnan muutos = Perustuu jatkuvaan 24 tunnin ”rullaavaan” muutokseen. Koska kryptomarkkinat ovat auki kellon ympäri, ei muutosta voida laskea ”päivän avaushintaan” kuten usein osakkeissa.

Kurssikehitys – Bitcoin-kurssin historia

Alta löydät Bitcoin.com -sivuston valmiin kurssikehityksen graafin.

HUOM! Voit vetää graafia edestakaisin ja näin näet historiallisia hintoja kauempaakin.

Mielenkiintoisia poimintoja kurssin historiasta:

 • 26.7.2010 = 0,05 dollaria
 • 26.7.2011 = 13,89 dollaria
 • 26.7.2012 = 8,63 dollaria
 • 26.7.2013 = 92,33 dollaria
 • 26.7.2014 = 599,94 dollaria
 • 26.7.2015 = 291,55 dollaria
 • 26.7.2016 = 653,32 dollaria
 • 26.7.2017 = 2515,77 dollaria
 • 16.12.2017 = 19197.71 dollaria
 • 5.2.2018 = 7004,29 dollaria

Jos yllä oleva historia tai graafi ei miellytä, voit kokeilla Coinmarketcap.com:n Historical Snapshots -osiota.

Ticker

Jos haluat seurata vain tämän päivän huippua, pohjaa ja nykyistä hintaa, siihen sopii kätevästi Coindesk.comin Bitcoin ticker.

Ticker näyttää hinnan muutokset viimeisten 60 minuutin ajalta ja sen voi kuka vain upottaa omalle sivustolleen. Upotuskoodin saat hankittua täältä.

Muunnin – Bitcoin-valuuttamuunnin

Tällä kryptovaluuttamuuntimella muutat minkä vain kryptovaluutan euroiksi tai dollareiksi – tai toiseksi kryptovaluutaksi. Kokeile esimerkiksi montako euroa yksi Bitcoin on, montako dollaria 1,5 Ethereumia on, mikä on BTC:n ja ETHOS:sen suhde. Miten Litecoin suhtautuu Venäjän ruplaan. Montako japanin jeniä tarvitaan 2,22 bitcoinin ostamiseen ja niin edelleen.

Loistavan työkalun tarjoaa Cryptonator.com -lompakko. Halutessasi sinäkin voit asentaa tämän widgetin omalle verkkosivullesi.

Miten Bitcoinin hinta määräytyy?

Ennen kuin voimme puhua hinnan määräytymisestiä, moni haluaa tietää, miksi Bitcoinilla on arvoa ollenkaan. No, me yritämme vastata.

Periaatteessa vastaus on yksinkertainen: taloustieteen perusteet – hyöty, harvinaisuus, kysyntä ja tarjonta. Jos jokin asia on hyödyllinen ja sille on runsaasti kysyntää, mutta sitä on vähän saatavilla, nousee hinta ylöspäin. Vaikka kysynnän ja tarjonnan laki ei ihan kaikkea voikaan selittää, pitää se silti muistaa, kun pohditaan miksi Bitcoinilla on arvoa. Sen me kaikki tiedämme, että Bitcoinia on liikenteessä vain rajattu määrä eli tarjontaa ei ole loputtomasti – mutta mitä hyötyä siitä on kenellekään?

Ensinnäkin, Bitcoin on nopea ja hajautetti järjestelmä, jota eivät valtioiden tai instituutioiden rajat pidättele. Näin sillä on arvoa maksujärjestelmänä ja valuuttana. Lisäksi se on levinnyt laajemmalle kuin yksikään muut kryptovaluutta tähän mennessä. Vähän kuten puhelinten kanssa (mitä useammalla on puhelin, sitä hyödyllisempi siitä tulee), myös Bitcoinin arvo kasvaa mitä useampi sitä käyttää ja mitä laajemmalti se hyväksytään maksuvälineeksi.

Mikä Bitcoinin kurssiin vaikuttaa?

Hyöty ja arvo ei tietysti ole sama kuin hinta. Hinta määräytyy suoraan markkinoilla kysynnän ja tarjonnan periaatteella. Aivan kuten osakkeilla, velkakirjoilla, kullalla ja monilla muillakin sijoitusinstrumenteilla. Ostajat ovat valmiita ostamaan hinnalle X ja myyjät myymään hinnalla Y. Kun nämä kaksi kohtaavat, saadaan Bitcoinille hinta. Koska sekä ostajia, että myyjiä on tuhansittain ja kryptovaluuttapörssit toimivat samaan tapaan kuin oikeat pörssitkin, muuttuu hinta jatkuvasti. Hinnan heittelyä kutsutaan volatiliteetiksi. Koska markkinat ovat kokonaisuudessaan vielä suhteellisen pienet, on Bitcoin-kurssin volatiliteetti suurta vuonna 2020. Hinta siis vielä ainakin tällä hetkellä voi vaihdella suuresti pienen ajan sisällä.

Bitcoinin kurssin määräävät siis kysyntä ja tarjonta. Onkin sitten aivan toinen kysymys mitkä asiat vaikuttavat kysyntään ja tarjontaan. Isoja muutoksia voivat aiheuttaa esimerkiksi valtioiden suhtautuminen – vaikkapa kryptovaluuttojen muuttaminen laittomaksi tietyssä maassa, verotuksen muutokset (verovapaa vaiko pääomatuloa), pörssien hakkeroinnit (esim. Mt Gox) ja monet muut asiat. Jos esimerkiksi jokin valtio ottaisi Bitcoinin viralliseksi valuutakseen, voimme olla varmoja, että kysyntä lisääntyisi.