IOTA (MIOTA) – mistä ostaa & mikä se on

IOTA (MIOTA) on omien sanojensa mukaan ”vallankumouksellinen uusi toimintojen ja datan siirron pinta asioiden Internetille (IoT – Internet of Things”. IOTA perustuu uuteen hajautettuun tilikirjaan, jota kutsutaan nimellä Tangle. Tanglen ajatuksena on, että jokainen verkon toiminto verifioi aina kaksi muuta toimintoa. Kun siis lisäät toiminnon järjestelmään, valitset sattumanvaraisesti kaksi muuta toimintoa ja varmennat, että ne ovat oikein ja niputat ne yhteen omasi kanssa. Tämän jälkeen nippusi lähtee verkkoon ja seuraavat transaktiot jälleen varmentavat sen. Tätä datarakennetta kutsutaan nimellä Directed Acyclic Graph (DAG).

Koska IOTA:ssa jokainen toiminto itsessään vahvistaa kaksi muuta, ei erillistä ”louhijoiden verkostoa” tarvita. Näin verkko ei vaadi mitään maksua toimintojen tekemisestä – ja siksi IOTA pitäisikin sopia hyvin myös mikrotoimintojen prosessointiin (esim. lounaan ostaminen).

IOTA pähkinänkuoressa:

 • Skaalautuva: järjestelmässä on mahdollista ajaa useita transaktioita samanaikaisesti ja niiden määrälle ei ole mitään ylärajaa.
 • Kuluton: Ei kuluja transaktioille.
 • Hajautettu: Ei louhijoita. Jokainen verkon käyttäjä samalla osallistuu vahvistamiseen.
 • Suojattu kvanttikoneilta: IOTA hyödyntää Curl-nimistä hash-funktiota, joka on tiettävästi immuuni kvanttitietokoneiden laskentatehoa vastaan.

Miksi sitten moni puhuu MIOTA:sta? MIOTA on yksinkertaisesti Mega-IOTA eli miljoona IOTA:a. Eli 1 IOTA on todella pieni yksikkö. Siksi suurin osa kryptopörsseistä myykin IOTA:a muodossa MIOTA eli miljoona IOTA:a. Muita käytettäviä termekä ovat KIOTA (kilo), GIOTA (giga), TIOTA (tera) ja PIOTA (Peta).

Mistä ostaa IOTA:a?

IOTA:a voi ostaa helposti esimerkiksi Binancesta. Kannattaa kuitenkin huomata, että Binancessa et voi ostaa IOTA:a suoraan euroilla. Sinun tulee ensin rekisteröityä toiseen pörssiin, esimerkiksi Coinbaseen, josta ostat esimerkiksi Ethereumia tai Bitcoinia euroilla (luottokortilla tai tilisiirrolla). Sitten siirrät Ethereumin tai Bitcoinin Binanceen, jossa voit vaihtaa sen IOTA:an.

Yksinkertaisesti:

 1. Luo tili Coinbaseen ja Binanceen.
 2. Osta Coinbasessa Bitcoinia tai Ethereumia euroilla.
 3. Lähetä BTC / ETH Binanceen.
 4. Vaihda BTC / ETH Binancessa IOTA:an (MIOTA)

Osta IOTA:a Binancesta!

Hyvä tietää

 • Jos haluat pitää ostamasi kryptovaluutat varmasti tallessa, kannattaa ne siirtää säilöön ns. kylmään lompakkoon.
 • Kryptovaluuttojen myynnistä saatavat myyntivoitot ovat Suomessa veronalaista pääomatuloa ja ne tulee ilmoittaa verottajalle.
 • Suosittelemme sinua käyttämään IOTA:n ostamiseen tunnettuja ja luotettavia pörssejä. Tällaisia ovat esimerkiksi Binance ja Coinbase.

Nyt tiedät mistä ostaa IOTA:a ja mikä IOTA on. Lisäksi ymmärrät nyt hieman paremmin verkoston toiminnan ja sen erot Bitcoinin teknologiaan.