Kryptohuijaukset ja miten ne voi tunnistaa
Kuluttajien vältettävien taloudellisten huijausten määrä oli jo ennestään lähes loputon, mutta tämä luku kasvoi räjähdysmäisesti, kun digitaalisesta valuutasta – jota kutsutaan myös kryptovaluutaksi – tuli valtavirtaa. Federal Trade Commissionin (FTC) mukaan yli 46 000 ihmistä ilmoitti menettäneensä yli miljardi dollaria kryptossa erilaisiin huijauksiin tammikuun 2021 ja kesäkuun 2022 välisenä aikana, ja tähän lukuun sisältyvät vain ne ihmiset, jotka vapaaehtoisesti jakoivat nämä tiedot viranomaisille. Tämä artikkeli käsittelee aihetta: kryptohuijaukset ja miten ne voi tunnistaa.
Tosiasia on, että kuluttajat tietävät yleensä hyvin vähän siitä, miten digitaalinen valuutta toimii tai miten he voivat pitää digitaaliset varansa turvassa. Ja koska kryptovaluuttamaksuihin ei liity minkäänlaista oikeussuojaa tai valtion takuita, kryptohuijaukset ovat erityisen houkuttelevia varkaille.
Huomaa myös, että ei ole olemassa pankkia tai muuta keskitettyä viranomaista, joka merkitsisi epäilyttävät kryptotapahtumat, ja että kaikki kryptosiirrot ovat peruuttamattomia. Kun nämä yksityiskohdat pidetään mielessä, on helppo ymmärtää, miksi ala on kypsä petoksille.
Jos olet kiinnostunut sijoittamaan kryptoihin tai sinulla on jo digitaalista omaisuutta, haluat tietää, miten yleisimmät kryptohuijaukset toimivat, miten ne havaitaan ja mitä voit tehdä, jos joudut uhriksi. Lue seuraavasta yleiskatsaus yleisimpiin kryptohuijauksiin, joita viranomaiset näkevät juuri nyt, sekä siihen, miten voit havaita ne ajoissa.
Kryptohuijaukset, joita kannattaa varoa
Huijarit ovat uskomattoman luovia houkutellessaan sinut ansaan tai saadakseen sinut jakamaan henkilökohtaisia tietojasi. Tästä syystä moniin kryptohuijauksiin liittyy jonkinlainen henkilöityminen sekä valikoima huolellisesti suunniteltuja valheita, jotka usein räätälöidään uhrin mukaan. Yleisimpiä kryptohuijauksia ovat seuraavat:
Kiristyshuijaukset
Federal Trade Commissionin (FTC) mukaan jotkut huijarit väittävät, että heillä on kiusallisia henkilökohtaisia tietoja, kuten omia valokuvia tai videoita, houkutellakseen sinut ansaan. Yleensä he uhkaavat julkistaa tiedot, mutta lupaavat pitää tietosi yksityisinä, jos teet kuten he haluavat. Heidän vaatimuksensa näyttävät olevan aina samat – voit saada ongelman katoamaan, jos lähetät heille kryptosiirron heti.
FTC:n mukaan kiristys- ja kiristyshuijauksista kannattaa ilmoittaa välittömästi FBI:lle (Federal Bureau of Investigation). Älä myöskään lähetä varkaalle rahaa äläkä kommunikoi hänen kanssaan lainkaan.
”Liiketoimintamahdollisuus”-huijaukset
Tämä huijaus voi tapahtua monella eri tavalla, mutta tyypillisesti se tapahtuu, kun joku ottaa sinuun yhteyttä ja tarjoaa sinulle liiketoimintamahdollisuuden, jossa luvataan auttaa sinua rikastumaan. Joissain tapauksissa huijarit saavat sinut luovuttamaan kryptosi kertomalla, että he voivat tarjota sinulle poikkeuksellisia tuottoja, jopa kaksinkertaistaa tai kolminkertaistaa kryptovarallisuutesi yhdessä yössä.
Oli miten oli, sinun tulisi tietää, että ”taattua tuottoa” ei ole olemassa, ja tämä pätee erityisesti digitaalisten varojen kohdalla. Jos joku ottaa sinuun yhteyttä ja sanoo voivansa tehdä ihmeitä kryptoillasi ja tehdä sinusta rikkaan nopeasti, älä vastaa.
Väärennetyt työpaikkailmoitushuijaukset
Muissa tapauksissa varkaat luovat väärennettyjä työpaikkailmoituksia tai lähettävät pyytämättömiä työtarjouksia houkutellakseen uusia uhreja mukaan järjestelmäänsä. ”Työpaikat”, joihin he palkkaavat, ovat usein kryptoalalla, kuten kryptokaivostoiminta ja muiden kryptosijoittajien rekrytointi.
Joka tapauksessa näillä työpaikoilla on yksi yhteinen piirre: alkuun pääsemiseksi on maksettava kryptomaksu. Huijaus voi saada monia muotoja tästä eteenpäin. Huijaaja saattaa suostutella sinut suorittamaan lisämaksuja, tai hän tekee talletuksen pankkitilillesi ja pyytää sinua lähettämään hänelle käteistä vain siksi, että alkuperäinen talletus epäonnistuu.
Giveaway-huijaukset
Tämäntyyppisissä huijauksissa sinulle luvataan ilmaista rahaa tai muunlainen palkinto, jos suostut siihen, mitä he haluavat sinun tekevän. Monet huijarit esiintyvät julkkiksina tai vaikuttajina houkutellakseen uusia uhreja, jotka eivät tiedä paremmasta, ja voi olla vaikea määrittää, mikä on oikeasti totta.
Esimerkiksi kryptohuijarit yrittävät jatkuvasti esiintyä Elon Muskina sosiaalisessa mediassa ja videoilla saadakseen ihmiset lähettämään digitaalisia varoja. Twitterissä tapahtuneessa Elon Muskin ”Freedom Giveaway” -kryptohuijauksessa luvattiin jopa ilmaista kryptoa tuhannelle ensimmäiselle uudelle seuraajalle, jotka ilmoittautuivat, mutta koko juttu oli huijausta.
Henkilönä esiintyvät huijaukset
Edellä kuvaamamme esimerkki giveaway-huijauksesta on myös imitaatiohuijaus, mutta on olemassa monia muitakin imitaatiohuijauksia, joista kannattaa olla tietoinen. Kryptovarkaat esimerkiksi väittävät olevansa hallituksen tai lainvalvontaviranomaisten edustajia saadakseen uskottavuutta. Tämän jälkeen he uskottelevat sinulle, että tilisi tai varasi on jäädytetty osana tutkintaa ja että voit maksaa heille kryptoa asian ratkaisemiseksi.
Toisinaan he sanovat olevansa suuryrityksestä, kuten Amazonista, Microsoftista, FedExistä tai jopa pankistasi, vakuuttaakseen sinut jostain muusta tarinasta. Loppujen lopuksi päämääränä on kuitenkin saada kryptosi riippumatta siitä, mitä valheita he käyttävät.
Sijoitushuijaukset
FTC:n mukaan tässä huijauksessa ”sijoitusjohtaja”, josta et ole koskaan kuullutkaan, lähestyy sinua uskomattomalla sijoitusmahdollisuudella. Prosessi alkaa tietysti siitä, että lähetät kryptoa heidän verkkotililleen tai lataat sovelluksen, jonka avulla rikastut, ja sinun on tehtävä se kiireesti.
Monissa tapauksissa näillä huijareilla on laillisen näköisiä verkkosivustoja, jotka käyttävät monimutkaista sijoitusjargonia vaikuttaakseen aidolta. Jos kuitenkin kirjaudut tilillesi alustalle, sinua saatetaan estää nostamasta rahojasi tai pääset käsiksi käteisvaroihisi vain, jos maksat kohtuuttoman suuren maksun.
Phishing-huijaukset
Phishing-huijaus tapahtuu, kun joku esiintyy jonain toisena, yleensä yrityksenä, saadakseen sinut jakamaan vapaaehtoisesti yksityisiä tietoja. Monilla kryptoalan phishing-huijauksilla pyritään saamaan sinut jakamaan yksityiset kryptolompakkoavaimesi yleensä lähettämällä virallisen näköinen sähköposti, jossa sinua pyydetään kirjautumaan tilillesi.
Pump and dump -järjestelmät
Tämä huijaus tapahtuu, kun joukko ihmisiä kokoontuu yhteen houkutellakseen muita sijoittamaan tiettyyn kolikkoon, yleensä julkaisemalla viestejä sosiaalisessa mediassa hypen luomiseksi. Tämän jälkeen huijarit pyrkivät yhdessä nostamaan omaisuuserän hintaa, kunnes he kaikki samaan aikaan nostavat rahansa ja jättävät kaikki uudet ja innostuneet sijoittajat pulaan.
Romanssihuijaukset
Muista lopuksi, että romanttiset huijaukset elävät ja voivat hyvin kryptovaluuttojen maailmassa. Tämäntyyppisessä huijauksessa joku teeskentelee olevansa kiinnostunut sinusta verkossa, yleensä kutomalla itsestään monimutkaisen valheiden verkon. Nämä huijarit voivat käyttää kuukausia saadakseen sinut kehittämään romanttisia tunteita heitä kohtaan, jolloin he pyytävät kryptomaksuja tai houkuttelevat sinut sijoittamaan kryptoa heidän kanssaan, jotta voitte viettää elämänne yhdessä.
Lopulta romanttinen kohtaaminen oli kuitenkin aina valetta, eikä henkilö linjan toisessa päässä ollutkaan se, joka hän väitti olevansa.
Miten tunnistaa kryptohuijaus
Kryptohuijauksissa on melko monta varoitusmerkkiä, jotka kertovat, että sinua aiotaan huijata.
Jos kohtaat kryptotarjouksen, joka vaikuttaa niin hyvältä, ettei se voi olla totta, vaistosi ovat todennäköisesti oikeassa. Kukaan ei tarjoa sinulle ilmaista kryptoa siitä, että et tee käytännössä mitään, ja pieni tutkimus voi auttaa sinua havaitsemaan suuret väitteet, joiden takana ei ole mitään tietoa.
”Pay to play” -työpaikkailmoitukset: Sinun ei pitäisi koskaan joutua maksamaan maksua työn tekemisestä tai aseman varmistamisesta kryptoalalla. Jos joku tekee sinulle työtarjouksen, joka vaatii ennakkomaksun, sinun kannattaa juosta karkuun.
Lupaukset taatusta tuotosta: Kukaan ei voi luvata taattuja sijoitustuottoja, ja tämä pätee yhtä lailla kryptoalalla kuin perinteisissä finanssisijoituksissa.
Odottamaton viestintä: Jos saat sähköpostia, puhelinsoiton tai tekstiviestin joltakulta, joka haluaa sinun kirjautuvan kryptotilille, lähettävän kryptoa jonkin ongelman ratkaisemiseksi tai osallistuvan liiketoimintamahdollisuuteen, sinun on syytä olla välittämättä siitä.
Näin vältät uhriksi joutumisen
Vaikka edellä mainittujen kryptohuijausten ”punaiset liput” voivat auttaa sinua välttämään ongelmat, voit suojella digitaalisia varojasi myös muilla keinoin. Harkitse seuraavia toimia, jotta vältät joutumasta kryptohuijauksen uhriksi:
Suojaa kryptosi kylmäsäilytyksellä
Voit säilyttää kryptoasi verkkopohjaisissa, mobiili- tai työpöytälompakoissa, joita kaikkia pidetään ”kuumana säilytyksenä”, mutta kylmävarastoinnin valitseminen sen sijaan voi auttaa sinua pitämään varasi turvassa. Voit jopa säilyttää kryptosi laitteistolompakossa, joka on itse asiassa pieni laite, jota voit pitää kotona. Tällaisen lompakon avulla voit pitää kryptosi avaimet aina hallussasi.
Jätä huomiotta ei-toivotut viestit
Jos saat outoja sähköpostiviestejä tai puheluita joltain, joka vaikuttaa innokkaalta puhumaan kanssasi ja ottaa nopeasti esille kryptovaluutan, viestintä on lähes varmasti huijausta. Sinun kannattaa yrittää jättää huomiotta viestit ihmisiltä, joita et tunne, ja vastata vain, jos voit varmistaa, että henkilö ja tilanne ovat laillisia.
Tarkista yhteystiedot
Jos saat puheluita tai sähköpostiviestejä pankistasi tai muusta laitoksesta, jota oikeasti käytät, älä vastaa sähköpostiin tai puhelinnumeroon, josta sinuun on otettu yhteyttä. Loppujen lopuksi alkuperäinen yhteydenotto voi olla väärennös. Sen sijaan, että vastaat suoraan, etsi yrityksen yhteystiedot sen viralliselta verkkosivustolta ja soita tai lähetä sähköpostia sinne.
Ole varovainen ennen kuin investoit
On olemassa laillisia tapoja sijoittaa kryptoihin ja muihin sijoituksiin, mutta huijarit käyttävät aina korkean paineen tekniikoita saadakseen sinut sijoittamaan, ennen kuin sinulla on aikaa tehdä mitään tutkimusta. Jos haluat aloittaa sijoittamisen, käytä hieman aikaa tutustumalla yrityksiin, joiden kanssa haluat ehkä tehdä yhteistyötä.
Voit myös etsiä laillisia rahoitusneuvojia alueeltasi WiserAdvisorin pääpiirteittäisen rahoitusneuvojien tietokannan avulla, mukaan lukien suunnittelijat, jotka ovat perehtyneet kryptosijoituksiin.
Kuinka ilmoittaa kryptohuijauksista
Riippumatta siitä, uskotko havainneesi kryptohuijauksen tai oletko jo joutunut sellaisen kohteeksi, velvollisuutesi on ilmoittaa siitä. Seuraavat yhteystiedot voivat auttaa sinua laittamaan huijarit kaltereiden taakse sinne, minne he kuuluvat:
Commodity Futures Trading Commission (CFTC) osoitteessa CFTC.gov/complaint.
Federal Bureau of Investigation (FBI) osoitteessa https://www.fbi.gov/contact-us
Federal Trade Commission (FTC) osoitteessa ReportFraud.ftc.gov.
Internet Crime Complaint Center (IC3) osoitteessa ic3.gov/Home/FileComplaint.
U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) osoitteessa sec.gov/tcr.
Huono uutinen kryptohuijauksissa on se, että on lähes mahdotonta saada rahoja takaisin sen jälkeen, kun olet langennut huijarin ansaan. FTC:n mukaan kun olet lähettänyt kryptovaluuttaa toiselle henkilölle, hänen on lähetettävä se vapaaehtoisesti takaisin sinulle, tai voit katsoa, että digitaalinen omaisuutesi on menetetty lopullisesti.
Siksi on parasta, että tunnistat kryptohuijauksen merkit ajoissa, jotta voit välttää sen. Jos päädyt lähettämään kryptoa jollekin toiselle, luovuttamaan yksityiset avaimesi tai tulemaan huijatuksi väärennetyllä työtarjouksella, joka vaatii etukäteismaksun, oppimasi läksyt voivat tulla kalliiksi.
Linkkejä:Wikipedia: kryptovaluutta
Kauppalehti: kryptovaluutat
Yle: kryptovaluutta
Talouselämä: kryptovaluutat
Nordnet: kryptovaluutat