Missä Bitcoineilla voi maksaa

Kryptolainat – kryptovaluuttojen lainaaminen ja kryptovaluuttalainat

Kryptolainat eli kryptovaluuttalainat ovat nimensä mukaisesti lainoja, jotka annetaan tai otetaan kryptovaluutassa kuten Bitcoinissa.

Toimintaperiaate on hyvin yksinkertainen: lainaaja tarvitse kryptovaluuttaa kuten Bitcoinia johonkin, esimerkiksi pantiksi tai maksuksi johonkin toiseen projektiin, jonkin asian ostamiseen tai yksinkertaisesti haluaa lainarahalla hakea vipua omiin sijoituksiinsa. Lainan antaja vastaavasti haluaa tuottoa kryptovaluutalleen ja siksi hakee aktiivisesti tapoja saada oma pottinsa kasvamaan. Lainoille maksetaan aina korko, joten miksei lainata omia BTC- tai muita kolikoitaan muille?

Miten kryptovaluuttojen lainaaminen sitten onnistuu?

Helpoin tapa meille tavallisille sijoittajille on jonkin suosituin laina-alustan käyttäminen. Rekisteröidyt alustalle ja talletat rahaa omalle tilillesi tuolla alustalla. Alustoja on käytännössä muutamaa eri tyyppiä: esimerkiksi CoinLoan.io on puhtaasti P2P-järjestelmä, jossa yksityiset käyttäjät antavat kryptolainaa toisilleen. Vastaavasti esimerkiksi Binance Lending on kryptopörssin yhteydessä toimiva lainauspalvelu, jossa kryptovaluuttaa annetaan Binance-kryptopörssin käyttöön.

Tosin Binancen puolella tuotot näyttävät olevan niin minimaalisia, että oikeastaan omien varojen laittaminen lainapooliin ei maksa vaivaa.

Muita tunnettuja alustoja ovat muun muassa Nexo, Celsius ja BlockFi. Osa alustoista antaa jopa 6-7 % vuotuista korkoa talletuksille. Nämä ovat jo suhteellisen hyviä vuosituloja lainatuotteesta.

Nuori kasvava ala

CoinTelegraph uutisoi, että koko kryptovaluuttalainojen markkina arvioidaan noin 4,7 miljardin dollarin suuruiseksi. Ja se kasvaa vahvasti.

Kryptolainojen kysyntä kasvaa jatkuvasti ja vuoden 2019 loppupuolella kasvu on vain kiihtynyt. Tietysti lainoja tarjotaan kehittyneissä maissa kuten Yhdysvalloissa, EU-alueella, Japanissa, Hong Kongissa ja Singaporessa – mutta kovaa kasvua ja kiinnostusta nähdään myös Afrikassa. Kokonaisuudessaan tämä on hieman hassua, sillä toiminta kuulostaa riskialttiilta ja ei erityisen tuottoisalta lainaajille.

Me emme suosittele lähtemään lainaajaksi tai ottamaan kryptolainaa ilman tarkkaa tutkimusta ja pohdintaa.

Jätä kommentti