Miten maksaa Bitcoinilla verkkokaupassa

Muuttavatko kryptovaluutat verkkokauppojen toimintaa?

Bitcoin ilmaantui 10 vuotta sitten ja siitä lähtien on kyselty, mihin sitä voi käyttää. Jotkut innokkaimmat ennustivat, että kryptovaluutat olisivat näiden 10 vuoden sisällä syrjäyttäneet fiat-valuutat. Skeptisimmät kutsuivat bitcoinia nörttien valuutaksi, josta ei koskaan tulisi valtavirran juttua. No, näin 10 vuoden jälkeen totuus on jossain näiden kahden välillä. Bitcoin kukoistaa ja markkinoille on tullut monia muita kryptovaluuttoja, joskin tulevaisuus on vielä hiukan epäselvä.

Kryptovaluuttojen käyttö verkkokaupoissa

Photo by Worldspectrum, Pexels License

Useimmat ihmiset eivät käytä kryptovaluuttoja jokapäiväisessä elämässään. Paikat, joissa kryptot käyvät maksuvälineenä, lisääntyvät päivä päivältä. CoinMapin mukaan kryptovaluutta hyväksytään maksuvälineenä vajaassa 14 000 paikassa kautta maailman. Esimerkiksi pikaruokajätti Subway hyväksyy krypton maksuvälineenä. Samoin musiikkistriimauspalvelu Groovesharkin maksuvälinelistalta löytyy kryptovaluutat. Listalta löytyy nettipokerialustoja, kuten PokerStars ja myös kaikki Shopify-alustalle rakennetut verkkokaupat mahdollistavat kryptovaluuttojen käyttämisen. Eihän se tietenkään ole riittävästi, jotta valtavirta ottaisi sen käyttöön. Välttämättä niistä ei koskaan tule valtavirran juttua, mutta mahdollisuus on olemassa. Mahdollisuuksien parantamiseksi pitää kääntää katseet verkkokauppoihin. Se on kuitenkin järkevin paikka käyttää kryptovaluuttaa.

Harva meistä tuntee ketään, joka ei olisi koskaan ostanut mitään verkosta. Verkkokauppojen lukumäärä ja niissä pyörivät rahamäärät ovat kasvaneet viime vuosina reippaasti ja vuoden 2021 arvio on 5000 miljardia dollaria. Verkkokauppojen vähittäismyynti kasvaa siis muutamassa vuodessa kaksinkertaiseksi nykyisestä. Ja verkossa tehtyjen ostosten lukumäärä valtaa jatkuvasti alaa kivijalkakaupoilta. Eihän kukaan enää jaksa shoppailla muualla kuin sohvalla. Alan tulevaisuus näyttää siis erinomaiselta ja kasvaa päivä päivältä. Kun aikanaan nettimaksu tuli mahdolliseksi, se nähtiin vallankumouksellisena uudistuksena. Niillä katsottiin olevan paljon mahdollisuuksia muuttaa kaupankäynnin tapaa. Ja kyllähän niistä nousikin monia uusia ja aivan uudenlaisia yrityksiä. Esimerkiksi PayPal, jonka toimialaa ei edes ollut olemassa ennen netissä maksamisen mahdollisuutta.

Verkkokauppa kasvaa, mutta sen kasvun esteenä on osittain nykyinen talousjärjestelmä. Tällä hetkellä pankit toimivat välittäjinä ostajan ja myyjän välillä verkossa. Tämä ei sinänsä ole ongelma niille, jotka jo shoppailevat netissä. Sen sijaan maailmassa on paljon ihmisiä, jotka eivät voi avata pankkitiliä. Esimerkiksi kehittyvissä maissa pankkijärjestelmät ovat kehittymättömiä, eikä niiden toimintaan aina voi luottaa. Tällaisten pankkien toiminta-alueella on joidenkin arvioiden mukaan miljardi ihmistä, jotka haluaisivat kyllä netissä shoppailla. Kryptovaluutat voisivat olla ratkaisu näille ihmisille. Kryptolompakon ja -kolikoiden käyttämiseen ei ole vaatimuslistoja, jotka täytyy täyttää ennen kuin pääsee niitä käyttämään. Vain internet-yhteys on välttämätön.

Kryptoilla maksaminen

Photo by Negative Space, CC0 License

Tämän lisäksi kryptovaluutat eivät tarvitse mitään keskitettyä järjestelmää, kuten pankkia, toimiakseen. Välikättä ei siis tarvita. Shoppailu muuttuu huomattavasti helpommaksi sekä ostajalle että myyjälle, kun välikäsi poistuu. Kun prosessissa ei ole välittäjää mukana, ei myöskään ole välittäjän asettamia ehtoja. Kauppiaalla on enemmän valinnanvaraa ja mahdollisuuksia. Kukaan ei myöskään ole jäädyttämässä tai lukitsemassa tilejä. Olematon välikäsi ei myöskään veloita palvelumaksuja ja vähennä kauppiaan tilistä transaktioprosentteja. Asiakkaiden yksityisyys säilyy paremmin, koska ostotapahtumassa ei ole kolmatta osapuolta. Kansainvälisissä ostoksissa ei ole kauppiaan määrittelemää vaihtokurssia. Rahan väärentäminen on myös hankalampaa. Edellä mainitut ovat vain muutamia kryptovaluuttojen eduista.

Jotta kryptoja voitaisiin käyttää verkko-ostoksissa tehokkaasti, tarvittaisiin toimiva alusta. Ja erityisesti sitä varten luotu valuutta. Valuutan pitäisi tietenkin olla suunniteltu shoppailijat mielessä. Monien toiveena onkin luoda hajautettu markkinapaikka, jolla on oma kryptovaluuttansa. Maailmasta löytyy useita projekteja tälläkin hetkellä, jotka tähtäävät tällaisen markkinapaikan luomiseen. Sellainen on esimerkiksi Safex, jonka ratkaisu vaikuttaa lupaavalta. Se kehittää omaa valuuttaa, jolla voi ostaa tavaroita ja palveluita ja se toimii omalla alustallaan. Tavoitteena on tehdä ostamisesta helpompaa ja ennen kaikkea turvallisempaa. Safexilla on tarkoituksena olla myös yksityinen, kenenkään ei siis tarvitse tietää mitä olet sillä maksanut ja ostanut.

Lohkoketjuteknologia kehittyy

Photo by Markus Spiske, Pexels License

Safexin ajatuksena on muuttaa verkkokauppa kryptokaupaksi. Heidän näkemyksensä mukaan verkkokauppa voisi kasvaa jopa enemmän kuin nykyisessä muodossaan. Verkkokaupan oletetaan kasvavan tänä vuonna noin 14 prosenttiin kaikesta maailman vähittäismyynnistä. Jos kryptokauppa toteutuisi, veisi se tietenkin jonkin prosentin olemassaolevalta verkkokaupalta, mutta sen voi olettaa tavoittavan asiakkaita, joita perinteinen verkkokauppa tuskin saavuttaisi, johtuen juurikin asuinalueiden pankkien heikosta tilanteesta ja muista ympäröivän yhteiskunnan ongelmista. Kryptot eivät ole rajoitusten ja valtionrajojen rajoittamia, mikä on niiden suurin etu.

Kryptovaluutoilla tulee varmasti olemaan vaikutuksensa verkkokaupassa, tässä vaiheessa varmaan kukaan osaa täysin ennustaa, mitä kaikkia hyötyjä kryptoista verkkokaupalle voi olla. Varmaa on kuitenkin, että verkossa toimivat alustat, jotka on suunniteltu nimenomaisesti kaupankäynnin helpottamiseen, ovat kryptojen tulevaisuuden mahdollisuus. Onhan tarkoituksena kuitenkin kaupankäynnin ja ostamisen helpottaminen, eikä mikään, mikä tähtää asioiden helpottamiseen, voi olla huonosta.

Jätä kommentti