Mikä on kryptovaluutta ja miten se toimii?
Kryptovaluutta – merkitys ja määritelmä
Kryptovaluutta, jota joskus kutsutaan kryptoksi, on mikä tahansa rahan muoto, joka on olemassa digitaalisesti tai virtuaalisesti ja käyttää kryptografiaa liiketoimien turvaamiseen. Kryptovaluutoilla ei ole keskitettyä liikkeeseenlasku- tai sääntelyviranomaista, vaan ne käyttävät hajautettua järjestelmää tapahtumien kirjaamiseen ja uusien yksiköiden liikkeeseenlaskuun.
Mikä on kryptovaluutta?
Kryptovaluutta on digitaalinen maksujärjestelmä, joka ei ole riippuvainen pankeista liiketoimien varmentamisessa. Se on vertaisjärjestelmä, jonka avulla kuka tahansa voi lähettää ja vastaanottaa maksuja missä tahansa. Sen sijaan, että kryptovaluuttamaksut olisivat fyysistä rahaa, jota kuljetetaan ja vaihdetaan reaalimaailmassa, ne ovat puhtaasti digitaalisia merkintöjä verkkotietokantaan, jossa kuvataan tietyt tapahtumat. Kun siirrät kryptovaluuttavaroja, tapahtumat kirjataan julkiseen tilikirjaan. Kryptovaluuttaa säilytetään digitaalisissa lompakoissa.
Kryptovaluutta on saanut nimensä, koska se käyttää salausta tapahtumien todentamiseen. Tämä tarkoittaa, että kryptovaluuttatietojen tallentamiseen ja siirtämiseen lompakoiden välillä ja julkisiin pääkirjoihin liittyy kehittynyttä koodausta. Salakirjoituksen tavoitteena on tarjota turvallisuutta ja varmuutta.
Ensimmäinen kryptovaluutta oli Bitcoin, joka perustettiin vuonna 2009 ja joka on edelleen tunnetuin kryptovaluutta. Kryptovaluuttoihin kohdistuu paljon kiinnostusta voittoa tavoittelevaan kaupankäyntiin, ja keinottelijat ajoittain nostavat hintoja pilviin.
Miten kryptovaluutta toimii?
Kryptovaluutat toimivat hajautetussa julkisessa pääkirjassa, jota kutsutaan lohkoketjuksi ja joka on valuutan haltijoiden päivittämä ja hallussaan pitämä tietue kaikista transaktioista.
Kryptovaluutan yksiköt luodaan louhintaprosessilla, jossa käytetään tietokoneen tehoa monimutkaisten matemaattisten ongelmien ratkaisemiseen ja kolikoiden tuottamiseen. Käyttäjät voivat myös ostaa valuuttoja välittäjiltä, säilyttää ja käyttää niitä kryptografisten lompakoiden avulla.
Jos omistat kryptovaluuttaa, et omista mitään konkreettista. Omistat vain avaimen, jonka avulla voit siirtää tietueen tai mittayksikön henkilöltä toiselle ilman luotettavaa kolmatta osapuolta.
Vaikka Bitcoin on ollut olemassa vuodesta 2009, kryptovaluutat ja lohkoketjuteknologian sovellukset ovat taloudellisesti vasta kehittymässä, ja tulevaisuudessa odotetaan lisää käyttökohteita. Teknologian avulla voitaisiin lopulta käydä kauppaa muun muassa joukkovelkakirjalainoilla, osakkeilla ja muilla rahoitusvaroilla.
Esimerkkejä kryptovaluutoista
Kryptovaluuttoja on tuhansia. Joitakin tunnetuimpia ovat mm:
Bitcoin perustettiin vuonna 2009, ja se oli ensimmäinen kryptovaluutta, ja sillä käydään edelleen eniten kauppaa. Valuutan kehitti Satoshi Nakamoto – jonka uskotaan yleisesti olevan salanimi henkilölle tai henkilöryhmälle, jonka tarkka henkilöllisyys on edelleen tuntematon.
Ethereum on vuonna 2015 kehitetty lohkoketjualusta, jolla on oma kryptovaluutta nimeltä Ether (ETH) tai Ethereum. Se on Bitcoinin jälkeen suosituin kryptovaluutta.
Tämä valuutta muistuttaa eniten Bitcoinia, mutta se on kehittänyt nopeammin uusia innovaatioita, kuten nopeampia maksuja ja prosesseja, jotka mahdollistavat useampia transaktioita.
Ripple on hajautettu pääkirjajärjestelmä, joka perustettiin vuonna 2012. Rippleä voidaan käyttää erilaisten transaktioiden, ei vain kryptovaluuttojen, seurantaan. Sen takana oleva yritys on tehnyt yhteistyötä eri pankkien ja rahoituslaitosten kanssa.
Muut kuin Bitcoin-kryptovaluutat tunnetaan yhteisesti nimellä ”altcoinit”, jotta ne erottuisivat alkuperäisistä.
Miten ostaa kryptovaluuttaa
Saatat miettiä, miten ostaa kryptovaluuttaa turvallisesti. Siihen liittyy tyypillisesti kolme vaihetta. Nämä ovat:
Vaihe 1: Alustan valitseminen
Ensimmäinen vaihe on päättää, mitä alustaa käytät. Yleensä voit valita perinteisen välittäjän tai erityisen kryptovaluuttapörssin välillä:
Perinteiset välittäjät. Nämä ovat verkkovälittäjiä, jotka tarjoavat tapoja ostaa ja myydä kryptovaluuttoja sekä muita rahoitusvaroja, kuten osakkeita, joukkovelkakirjoja ja ETF-rahastoja. Nämä alustat tarjoavat yleensä alhaisempia kaupankäyntikustannuksia mutta vähemmän krypto-ominaisuuksia.
Kryptovaluuttapörssit. Valittavana on monia kryptovaluuttapörssejä, joista kukin tarjoaa erilaisia kryptovaluuttoja, lompakkotallennusta, korkotilivaihtoehtoja ja paljon muuta. Monet pörssit veloittavat omaisuuskohtaisia maksuja.
Kun vertaat eri alustoja, ota huomioon, mitä kryptovaluuttoja on tarjolla, mitä maksuja ne veloittavat, niiden turvaominaisuudet, säilytys- ja nostovaihtoehdot sekä mahdolliset koulutusresurssit.
Vaihe 2: Tilin rahoittaminen
Kun olet valinnut alustan, seuraava vaihe on rahoittaa tilisi, jotta voit aloittaa kaupankäynnin. Useimmissa kryptopörsseissä käyttäjät voivat ostaa kryptoa fiat-valuutalla (eli valtion myöntämillä valuutoilla), kuten Yhdysvaltain dollarilla, Englannin punnalla tai eurolla, pankki- tai luottokortilla, vaikka tämä vaihtelee alustoittain.
Luottokorteilla tehtäviä krypto-ostoksia pidetään riskialttiina, eivätkä jotkut pörssit tue niitä. Jotkin luottokorttiyhtiöt eivät myöskään salli kryptotransaktioita. Tämä johtuu siitä, että kryptovaluutat ovat erittäin epävakaita, eikä ole suositeltavaa ottaa riskiä velkaantua – tai mahdollisesti maksaa korkeita luottokorttitapahtumamaksuja – tietyistä varoista.
Jotkin alustat hyväksyvät myös ACH-siirrot ja tilisiirrot. Hyväksytyt maksutavat ja talletuksiin tai nostoihin kuluva aika vaihtelevat alustakohtaisesti. Samoin talletusten selvitysaika vaihtelee maksutavoittain.
Tärkeä huomioon otettava tekijä ovat maksut. Niihin kuuluvat mahdolliset talletus- ja nostotapahtumamaksut sekä kaupankäyntimaksut. Maksut vaihtelevat maksutavoittain ja alustoittain, joten ne on syytä tutkia heti alussa.
Vaihe 3: Toimeksiannon tekeminen
Voit tehdä toimeksiannon välittäjän tai pörssin verkko- tai mobiilialustan kautta. Jos aiot ostaa kryptovaluuttoja, voit tehdä sen valitsemalla ”osta”, valitsemalla tilaustyypin, syöttämällä haluamasi kryptovaluuttamäärän ja vahvistamalla tilauksen. Sama prosessi pätee ”myydä”-toimeksiantoihin.
On myös muita tapoja sijoittaa kryptoihin. Näihin kuuluvat maksupalvelut, kuten PayPal, Cash App ja Venmo, joiden avulla käyttäjät voivat ostaa, myydä tai pitää hallussaan kryptovaluuttoja. Lisäksi on olemassa seuraavat sijoitusinstrumentit:
Bitcoin-rahastot: Voit ostaa Bitcoin-rahastojen osakkeita tavallisella välitystilillä. Nämä välineet antavat yksityissijoittajille mahdollisuuden altistua kryptoille osakemarkkinoiden kautta.
Bitcoin-sijoitusrahastot: Valittavana on Bitcoin-ETF:iä ja Bitcoin-sijoitusrahastoja.
Lohkoketjuosakkeet tai ETF:t: Voit myös sijoittaa kryptoon epäsuorasti lohkoketjuyhtiöiden kautta, jotka ovat erikoistuneet krypton ja kryptotransaktioiden taustalla olevaan teknologiaan. Vaihtoehtoisesti voit ostaa lohkoketjuteknologiaa käyttävien yritysten osakkeita tai ETF-rahastoja.
Sinulle paras vaihtoehto riippuu sijoitustavoitteistasi ja riskinottohalustasi.
Miten kryptovaluuttaa säilytetään
Kun olet ostanut kryptovaluuttaa, sinun on säilytettävä sitä turvallisesti, jotta se on suojattu hakkeroinnilta tai varkauksilta. Yleensä kryptovaluutta säilytetään kryptolompakoissa, jotka ovat fyysisiä laitteita tai verkko-ohjelmistoja, joita käytetään kryptovaluuttojesi yksityisten avainten turvalliseen säilyttämiseen. Jotkin pörssit tarjoavat lompakkopalveluita, jolloin sinun on helppo tallentaa suoraan alustan kautta. Kaikki pörssit tai välittäjät eivät kuitenkaan automaattisesti tarjoa lompakkopalveluita sinulle.
Valittavana on erilaisia lompakkopalvelujen tarjoajia. Käytetään termejä ”kuuma lompakko” ja ”kylmä lompakko”:
Kuuman lompakon varastointi: ”Kuuma lompakko” tarkoittaa kryptovarastointia, jossa käytetään verkko-ohjelmistoa suojaamaan varojesi yksityiset avaimet.
Kylmän lompakon varastointi: Toisin kuin kuumissa lompakoissa, kylmät lompakot (tunnetaan myös nimellä laitteistolompakot) luottavat offline-elektronisiin laitteisiin yksityisten avainten turvalliseen tallentamiseen.
Tyypillisesti kylmät lompakot veloittavat yleensä maksuja, kun taas lämpimät lompakot eivät veloita.
Mitä voit ostaa kryptovaluutalla?
Kun Bitcoin lanseerattiin ensimmäisen kerran, sen oli tarkoitus olla päivittäisten transaktioiden väline, jonka avulla voit ostaa kaikkea kahvikupista tietokoneeseen tai jopa suuria kohteita, kuten kiinteistöjä. Tämä ei ole aivan toteutunut, ja vaikka kryptovaluuttoja hyväksyvien laitosten määrä kasvaa, kryptovaluuttoja sisältävät suuret transaktiot ovat harvinaisia. Siitä huolimatta kryptovaluutalla on mahdollista ostaa monenlaisia tuotteita sähköisen kaupankäynnin verkkosivustoilta. Tässä muutamia esimerkkejä:
Teknologia- ja sähköisen kaupankäynnin sivustot:
Useat teknologiatuotteita myyvät yritykset, kuten newegg.com, AT&T ja Microsoft, hyväksyvät kryptoa verkkosivustoillaan. Verkkokauppa-alusta Overstock oli ensimmäisten sivustojen joukossa, jotka hyväksyivät Bitcoinin. Myös Shopify, Rakuten ja Home Depot hyväksyvät sen.
Ylellisyystavarat:
Jotkut luksuskauppiaat hyväksyvät krypton maksuvälineeksi. Esimerkiksi ylellisyyttä myyvä nettikauppias Bitdials tarjoaa Rolexin, Patek Philippen ja muiden huippuluokan kelloja Bitcoinia vastaan.
Autot:
Jotkin autokauppiaat – massamerkkien jälleenmyyjistä huippuluokan luksusliikkeisiin – hyväksyvät jo kryptovaluutan maksuvälineenä.
Vakuutukset:
Huhtikuussa 2021 sveitsiläinen vakuutusyhtiö AXA ilmoitti, että se on alkanut hyväksyä Bitcoinia maksutapana kaikissa vakuutuslajeissaan lukuun ottamatta henkivakuutuksia (sääntelykysymysten vuoksi). Premier Shield Insurance, joka myy koti- ja autovakuutuksia Yhdysvalloissa, hyväksyy myös Bitcoinin vakuutusmaksujen maksamiseen.
Jos haluat käyttää kryptovaluuttaa jälleenmyyjällä, joka ei hyväksy sitä suoraan, voit käyttää kryptovaluuttojen maksukorttia, kuten BitPayn Yhdysvalloissa.
Kryptovaluuttapetokset ja kryptovaluuttahuijaukset
Valitettavasti kryptovaluuttarikollisuus on kasvussa. Kryptovaluuttahuijauksia ovat mm:
Väärennetyt verkkosivustot: Valesivustot, joilla on väärennettyjä suositteluja ja kryptojargonia, joissa luvataan massiivisia, taattuja tuottoja, jos jatkat sijoittamista.
Virtuaaliset Ponzi-järjestelmät: Kryptovaluuttarikolliset mainostavat olemattomia mahdollisuuksia sijoittaa digitaalisiin valuuttoihin ja luovat illuusion valtavista tuotoista maksamalla vanhoja sijoittajia pois uusien sijoittajien rahoilla. Yksi huijausoperaatio, BitClub Network, keräsi yli 700 miljoonaa dollaria, ennen kuin sen tekijät asetettiin syytteeseen joulukuussa 2019.
”Julkkisten” mainokset: Huijarit esiintyvät verkossa miljardööreinä tai tunnettuina niminä, jotka lupaavat moninkertaistaa sijoituksesi virtuaalivaluutassa, mutta sen sijaan varastavat lähettämäsi rahat. He saattavat myös käyttää viestisovelluksia tai keskustelupalstoja käynnistääkseen huhuja siitä, että kuuluisa liikemies tukee tiettyä kryptovaluuttaa. Kun he ovat rohkaisseet sijoittajia ostamaan ja nostaneet hintaa, huijarit myyvät osuutensa, jolloin valuutan arvo laskee.
Romanssihuijaukset: FBI varoittaa nettideittihuijausten trendistä, jossa huijarit suostuttelevat deittisovelluksissa tai sosiaalisessa mediassa tapaamiaan ihmisiä sijoittamaan virtuaalivaluuttoihin tai käymään niillä kauppaa. FBI:n Internet Crime Complaint Centre -valituskeskus sai vuoden 2021 ensimmäisten seitsemän kuukauden aikana yli 1 800 ilmoitusta kryptopohjaisista romanssihuijauksista, ja tappiot olivat 133 miljoonaa dollaria.
Muuten huijarit saattavat esiintyä laillisina virtuaalivaluuttakauppiaina tai perustaa valepörssejä huijatakseen ihmisiä antamaan heille rahaa. Toinen kryptohuijaus liittyy petollisiin myyntipuheisiin kryptovaluuttojen yksilöllisistä eläketileistä. Sitten on olemassa suoraviivainen kryptovaluuttojen hakkerointi, jossa rikolliset murtautuvat digitaalisiin lompakoihin, joihin ihmiset tallentavat virtuaalivaluuttaa varastamaan sitä.
Ovatko kryptovaluutat turvallista?
Kryptovaluutat on yleensä rakennettu lohkoketjuteknologian avulla. Lohkoketju kuvaa tapaa, jolla transaktiot kirjataan ”lohkoihin” ja leimataan ajassa. Kyseessä on melko monimutkainen tekninen prosessi, mutta tuloksena on kryptovaluuttatapahtumien digitaalinen tilikirja, jota hakkerien on vaikea peukaloida.
Lisäksi transaktiot edellyttävät kaksitekijäistä todentamisprosessia. Sinua saatetaan esimerkiksi pyytää antamaan käyttäjätunnus ja salasana, jotta voit aloittaa tapahtuman. Sitten sinun on ehkä syötettävä todentamiskoodi, joka lähetetään tekstiviestillä henkilökohtaiseen matkapuhelimeesi.
Vaikka arvopaperit ovatkin käytössä, se ei tarkoita, etteikö kryptovaluuttoja voisi murtaa. Useat kalliit hakkeroinnit ovat maksaneet kryptovaluuttojen aloitteleville yrityksille kovan hinnan. Hakkerit iskivät Coincheckiin 534 miljoonalla dollarilla ja BitGrailiin 195 miljoonalla dollarilla, mikä tekee niistä kaksi vuoden 2018 suurinta kryptovaluuttahakkerointia.
Toisin kuin valtion tukema raha, virtuaalivaluuttojen arvo määräytyy täysin kysynnän ja tarjonnan mukaan. Tämä voi aiheuttaa hurjia heilahteluja, jotka tuottavat sijoittajille merkittäviä voittoja tai suuria tappioita. Lisäksi kryptovaluuttasijoituksiin sovelletaan paljon vähemmän sääntelyn suojaa kuin perinteisiin rahoitustuotteisiin, kuten osakkeisiin, joukkovelkakirjoihin ja sijoitusrahastoihin.
Neljä vinkkiä kryptovaluuttaan sijoittamiseen turvallisesti
Consumer Reportsin mukaan kaikkiin sijoituksiin liittyy riski, mutta joidenkin asiantuntijoiden mielestä kryptovaluutta on yksi riskialttiimmista sijoitusvaihtoehdoista. Jos aiot sijoittaa kryptovaluuttoihin, nämä vinkit voivat auttaa sinua tekemään valistuneita valintoja.
Tutki pörssejä:
Ennen kuin sijoitat, tutustu kryptovaluuttapörsseihin. On arvioitu, että tarjolla on yli 500 pörssiä, joista valita. Tee tutkimusta, lue arvosteluja ja keskustele kokeneempien sijoittajien kanssa ennen kuin siirryt eteenpäin.
Tiedä, miten säilytät digitaalista valuuttaasi:
Jos ostat kryptovaluuttaa, sinun on säilytettävä sitä. Voit säilyttää sitä pörssissä tai digitaalisessa lompakossa. Lompakoita on erilaisia, ja jokaisella on omat etunsa, tekniset vaatimuksensa ja turvallisuutensa. Kuten pörssien kohdalla, sinun kannattaa tutkia säilytysvaihtoehtosi ennen sijoittamista.
Hajauta sijoituksiasi:
Hajauttaminen on avainasemassa kaikissa hyvissä sijoitusstrategioissa, ja tämä pätee myös silloin, kun sijoitat kryptovaluuttaan. Älä laita kaikkia rahojasi esimerkiksi Bitcoiniin vain siksi, että se on sinulle tuttu nimi. Vaihtoehtoja on tuhansia, ja on parempi hajauttaa sijoituksesi useisiin valuuttoihin.
Varaudu volatiliteettiin:
Kryptovaluuttamarkkinat ovat erittäin epävakaat, joten varaudu nousuihin ja laskuihin. Tulet näkemään dramaattisia heilahteluja hinnoissa. Jos sijoitussalkkusi tai henkinen hyvinvointisi ei kestä sitä, kryptovaluutta ei ehkä ole viisas valinta sinulle.
Kryptovaluutat ovat tällä hetkellä muotia, mutta muista, että ne ovat vielä suhteellisen lapsenkengissä ja niitä pidetään erittäin spekulatiivisina. Sijoittaminen johonkin uuteen asiaan tuo mukanaan haasteita, joten varaudu siihen. Jos aiot osallistua, tee tutkimusta ja sijoita aluksi konservatiivisesti.
Yksi parhaista tavoista pysyä turvassa verkossa on käyttää kattavaa virustorjuntaohjelmaa. Kaspersky Internet Security suojaa sinua haittaohjelmatartunnoilta, vakoiluohjelmilta ja tietovarkauksilta ja suojaa verkkomaksusi pankkitason salauksella.
Linkkejä:Wikipedia: kryptovaluutta
Kauppalehti: kryptovaluutat
Yle: kryptovaluutta
Talouselämä: kryptovaluutat
Nordnet: kryptovaluutat