Bitcoin ostaminen: Miten ostaa Bitcoin-kryptovaluuttaa?

Oletko kiinnostunut kryptovaluutasta? Haluatko tietää miten ostaa Bitcoineja? Bitcoin on tällä hetkellä kokonaiskysynnältään ja markkina-arvoltaan suurin kryptovaluutta. Sen ostaminen ja myyminen on helppoa. Yhä useampi kauppa, niin verkkokauppa kuin kivijalkakin, hyväksyy sen maksuvälineenä.

Yksinkertaisesti:

 1. Luo tili Coinbaseen.
 2. Vahvista henkilöllisyytesi (lähetä Coinbaseen kuva passistasi).
 3. Lisää luottokorttisi tiedot TAI talleta rahaa Coinbase-tilillesi pankkisiirrolla (SEPA-siirto).
 4. Valitse paljonko Bitcoinia haluat.
 5. Vahvista osto.

Huomaa! Jos haluat ostaa laajemmin erilaisia altcoineja, suosittelemme ennemmin luomaan tilin Binanceen.

Nyt voit siirtää rahaa Binanceenkin suoraan pankkisiirrolla tai luottokortilla.

Tässä artikkelissa käymme läpi kaiken mitä sinun tulee tietää Bitcoinien ostamisesta. Osta, myy, sijoita, vaihda tai maksa Bitcoinilla. Lue vinkit ja ohjeet alta!

1. Valitse hyvä lompakko

Bitcoin-lompakko eli ”Wallet” on digitaalinen kukkaro, johon voit turvallisesti tallettaa omistamasi Bitcoinit silloin kun et ole niitä myymässä tai ostamassa. Oikeastihan lompakkoon tallennetaan yksityiset avaimet (private keys). Yksityisavain on salainen numero, joka mahdollistaa Bitcoinien siirtämisen. Ne liittyvät matemaattisesti aina kyseisen lompakon osoitteeseen. Eri virtuaalilompakoilla on erilaisia ominaisuuksia ja ne toimivat hieman eri tavalla. On siis tärkeää, että valitset sellaisen lompakon, joka sopii itsellesi.

Moni suosii niin sanottuja ”hard wallet” -kukkaroita eli ”kovia” lompakoita. Tällainen on esimerkiksi Ledger Nano S tai X, jonka avulla voit tallettaa omistamasi bitcoinit, ethereumit ja altcoinit offlineen – eli ottaa kryptovaluuttasi ulos netistä lisäturvan hankkimiseksi.

Huomaa! Osa markkinoista, joita käsittelemme seuraavaksi, tarjoaa oman Bitcoin-lompakkonsa. Esimerkiksi Coinbasen kukkaro on turvallinen ja se on suorassa yhteydessä Coinbasen markkinaan. Voit siis käydä kauppaa luomalla yhden ainoan tilin.

2. Valitse markkina / pörssi eli ”trader”

Verkosta löytyy runsaasti erilaisia bitcoin-markkinoita eli pörssejä, joiden kautta voit ostaa kryptovaluuttaa. Osa sivustoista on hieman hämäriä, joten suosittelemme valitsemaan yhden alla suosittelemistamme. Ne on kaikki todettu turvallisiksi ja jokaisella on tuhansittain käyttäjiä. Kun vertaat eri markkinapaikkoja, on tärkeää ottaa huomioon muun muassa sivuston kaupankäyntikulut, mahdolliset talletusvaihtoehdot (luottokortti, pankkisiirto, muut) ja nostovaihtoehdot.

Suosittelemme: Coinbase

Coinbase logo

Coinbase on helpoin vaihtoehto aloittelijalle ja suosittelemmekin sitä ensikertaa Bitcoinia ostaville. Sivustoa on todella helppo käyttää, se on turvallinen ja voit tehdä ostoksia suoraan luottokortillasi. Coinbasella on oma mobiiliapplikaatio, jonka avulla ostat ja myyt niin Bitcoinia, Ethereumia, BitCoin Cashia kuin LiteCoiniakin.

Coinbasen huonoin puoli on ns. altcoinien eli pienempien kryptovaluuttojen puuttuminen valikoimasta. Moni isompaakin kauppaa käyvä kuitenkin ostaa ensin BitCoinia tai Ethereumia Coinbasesta ja lähettää sitten nämä virtuaalivaluutat pienempään pörssiin, jossa ne voi vaihtaa sitten altcoineihin. Moni pieni markkina nimittäin ei tarjoa suoria euro- tai dollaripohjaisia talletuksia.

Siirry Coinbaseen tästä

3. Luo tili ja vahvista henkilöllisyytesi

Uusi tili eli Sign Up Coinbaseen
Aloita Coinbasessa klikkaamalla oikeasta ylänurkasta ”Sign Up”. Lisää sinulta pyydetyt tiedot niille varattuihin kenttiin.

Ennen kaupankäyntiä sinun tulee vahvistaa sähköpostiosoitteesi, puhelinnumerosi ja henkilöllisyytesi.

Puhelinnumero vahvistetaan lisäämällä ensin oma numerosi ”Phone Number” kenttään. Kun olet lisännyt numerosi saat puhelimeesi tekstiviestin, jossa on PIN-koodi. Lisää koodi kenttään ja klikkaa vahvistusta.

Henkilöllisyys vahvistetaan lisäämällä järjestelmään kuva joko passista tai suomalaisesta ajokortista. Vahvistaminen on suhteellisen nopeaa ja helppoa, joten tästä ei kannata stressata. Suosittelemme vaihtoehdoista passia, sillä se on kansainvälisesti helpompi tunnistaa ja varmentaa kuin ajokortti.

Coinbase henkilöllisyyden vahvistaminen

4. Tee talletus tai osta suoraan luottokortilla

Coinbaseen voit tehdä talletuksen suoraan luottokortillasi (maksimissaan 1000 dollarin raja kuukaudessa) tai pankin SEPA-maksulla. Hieman pankista riippuen rahojen siirto voi kestää pari päivää. Luottokortilla maksettaessa varat ovat heti käytettävissäsi eli voit tehdä ostoksia milloin tahansa vain muutamien sekuntien viiveellä. Luottokortin käytöstä veloitetaan pieni kulu.

Coinbase maksutapa

5. Osta Bitcoineja tai muuta kryptovaluutta

Jos olet noudattanut ohjeitamme tähän asti, pitäisi sinulla olla joko luottokortti liitettynä Coinbasen tiliisi tai vaihtoehtoisesti euroja talletettuna tilillesi. Seuraavaksi voit yksinkertaisesti klikata ”Buy/Sell”.

Sitten yksinkertaisesti vain valitset mitä haluat ostaa – eli tässä tapauksessa valitset Bitcoin. Valitset maksutavan eli joko tilisi varat tai luottokortin ja määrität monenko euron arvosta halut tehdä ostoksia (vaihtoehtoisesti voit myös valita montako Bitcoinia ostat, esimerkiksi 0.01).

Vahvistaaksesi ostoksen, yksinkertaisesti klikkaat sinistä ”Buy Bitcoin”. Osa luottokorteista vaatii ostoksen vahvistamista, esim. saatat saada tekstiviestillä koodivahvistuksen – tämä tapahtuu samalla tavalla kuin muissakin verkko-ostoksissa ja riippuu täysin omasta kortistasi ja/tai pankistasi.

Näin helppoa Bitcoinien ostaminen on

Isot onnittelut! Nyt tiedät miten ostaa Bitcoineja. Ja jos seurasit ohjeita alusta loppuun, olet nyt kryptovaluutan onnellinen omistaja!

Coinbase pähkinänkuoressa

 • Kulut: tavallinen osto/myynti 1,49%, suora luottokorttiosto 3,99%, SEPA-pankkisiirto joko ilmainen tai 0,15€ riippuen pankista
 • Tuetut laitteet: Web, iOS, Android
 • Turvallisuus: salasana, henkilöllisyyden tarkistus, Google Authenticator, tekstiviestivarmennus

Luo tili Coinbaseen tästä
(saat $10 dollaria, kun ostat yli $100 kryptoja)

Jos haluat tarkemmat ohjeet, lue miten rekisteröityminen Coinbaseen tapahtuu.

Onko Bitcoinien ostaminen turvallista?

Itse kaupankäynti on turvallista, kunhan käytät yhtä tunnetuista pörsseistä. Suosittelemme silti aina tarkistamaan seuraavat seikat.

 1. Kun rekisteröidyt tai kirjaudut sisään, muista aina varmistaa, että sivuston osoite on oikein. Esimerkiksi https://www.coinbase.com
 2. Valitse itsellesi riittävän vaikea salasana. Tärkeintä on, että se on pitkä ja ei sisällä kokonaisia sanoja.
 3. Käytä aina joko Google Authenticator tai tekstiviestivarmennetta. Molemmat ovat maksuttomia, mutta lisäävät yhden kerroksen turvallisuutta.

Jos haluat varmistua, että ostamasi Bitcoinit ovat turvassa, suosittelemme offline-lompakon eli ”hard walletin” hankkimista. Voit siirtää varasi siis pois netistä, jolloin ne eivät voi altistua esimerkiksi hakkeroinnille.

Ostin Bitcoinia – mitä teen seuraavaksi?

Aivan kuten arvopapereiden kuten osakkeiden, optioiden tai velkakirjojen kanssa, myös Bitcoinin kanssa vaihtoehtosi ovat ostaminen, myyminen ja ”holdaaminen” eli kryptovaluutan pitäminen lompakossasi. Toki kryptojen hieno puoli on se, että niitä pidetään valuuttana. Niiden ei siis pidemmällä aikavälillä ole tarkoitus olla mitään sijoitusinstrumentteja, vaan rahaa, jota käytetään palveluiden ja tuotteiden ostamiseen sekä oman varallisuuden säilyttämiseen. Jo nykyisin moni verkkokauppa hyväksyy Bitcoinit maksutavaksi.

Vaihtoehtosi ovat:

 • Osta lisää
 • Myy kokonaan pois (vaihda takaisin euroiksi)
 • Vaihda muihin kryptovaluuttoihin
 • Holdaa eli säilytä ja odota mitä tulevaisuus tuo tullessaan
 • Osta tuotteita tai palveluita kryptovaluutalla

Koska tulevaisuutta on vaikea ennustaa, me suosittelemme ainakin harkitsemaan isojen euro- tai dollarimääräisten voittojen osittaista kotiuttamista. Jos itse kuitenkin ajattelet, että kryptojen valtakausi on vasta alkamassa, voi holdaaminen olla paras vaihtoehto.

Pitäisikö minun ostaa muitakin kryptovaluuttoja?

Jos tarkoituksesi on käydä kauppaa muilla kryptovaluutoilla kuin BitCoinilla, kannattaa huomioida, että Ethereumin siirtäminen on paljon halvempaa kuin BitCoinin. Mikäli siis haluat yksinomaan ostaa altcoineja, osta ennemmin Ethereumia ja siirrä sitä pörssien välillä BitCoinin sijaan.

On toki totta, että moni kryptovaluutta, BitCoin mukaan lukien, on jo nähnyt suuria nousuja. Me emme ole ennustajia, joten emme voi sanoa mihin suuntaan kryptot seuraavaksi suuntaavat suhteessa euroon tai dollariin. Ainakin artikkelin kirjoitushetkellä BitCoin on selvästi suurin kryptovaluutta. Siksi sen omistaminen voi olla hyvä idea. Jos haluat sijoittaa kryptoihin, mutta et usko BTC:n olevan se ”paras hevonen” voi hyvä vaihtoehto olla ostaa Bitcoinin oheen esimerkiksi pieni määrä Ethereumia, Bitcoin Cashia, LiteCoinia ja muutamaa pienempää altcoinia.

Onko Bitcoin ostaminen laillista Suomessa?

Lyhyestä virsi kaunis: kyllä on. Moni kysyy tätä, sillä aikaisemmin kryptovaluutat kuten Bitcoin ovat olleet erittäin käytettyjä laittomuuksissa kuten huumekaupassa. Jos tämä olisi kuitenkin peruste Bitcoinien kieltämiseen, tulisi samantien kieltää myös eurojen ja dollareiden käyttö kaikilta maailman ihmisiltä – etenkin käteisenä. Niitähän käytetään vielä paljon enemmän kaikenmaailman laittomuuksiin.

Bitcoinin ostaminen ja omistaminen on siis Suomessa täysin laillista. Sinun ei tarvitse ostosta ilmoittaa kenellekään ja omistajista ei pidetä mitään rekisteriä. Kannattaa kuitenkin huomata, että kaikista kryptovaluutoista saamasi myyntivoitot ovat Suomessa veronalaista pääomatuloa. Sinun tulee ilmoittaa voitoista verottajalle viimeistään esitäytetyssä veroilmoituksessa.

Osta Bitcoinia – tai älä – päätös on sinun!

Nyt tiedät miten Bitcoin ostaminen onnistuu ja mitä kaikkea sinun tulee ottaa huomioon ennen kuin ostat kryptovaluuttoja. Vaikka Bitcoinin ostaminen on helppoa, kannattaa silti muistaa, että kyse on vielä kehittyvästä teknologiasta. Maksujärjestelmänä kryptovaluutat eivät ole vielä riittävän kypsä koko maailman valloittamiseen ja käyttäjäkuntaa on vielä suhteessa vähän.

Haluamme yhä toistaa saman mantran: älä sijoita Bitcoiniin tai muihin kryptovaluuttoihin enempää kuin olet valmis häviämään. Sijoittaminen on yhä erittäin riskialtista, vaikka Bitcoinin kurssi näyttääkin vähän rauhoittuneen. Kyse on riskisijoituksesta.

Mikäli sinulla on lisäkysymyksiä siitä miten ostaa Bitcoin-kryptovaluuttaa, voit kommentoida alle tai lukea muita sivustomme oppaita ja vinkkejä!