Monero (XMR) – mikä se on ja mistä Moneroa voi ostaa

Monero (XMR) on yksi maailman johtavista ns. ”privacy coineista” eli kryptovaluutoista, jotka keskittyvät yksityisyyteen ja täysin salaisiin siirtoihin.

Suurin osa nykyisistä kryptovaluutoista, kuten Bitcoin ja Ethereum, ovat toki salaisia siinä mielessä, että yksittäiset lompakot eivät sisällä tietoa niiden omistajista – mutta kaikki transaktiot ja lompakoiden sisällöt ovat kuitenkin kaikkien nähtävillä. Näin siirrot ja tilit on periaatteessa yhdistettävissä oikeaan ihmiseen. Esimerkiksi pörsseillä kuten Coinbasella on tarkasti tiedossaan kuka omistaa minkäkin tilin ja mitkä lompakoiden osoitteet kenelläkin on käytössään.

Monero käyttää kryptografiaa salatakseen sekä lähettäjän, vastaanottajan että siirretyt summat.

Mistä ostaa?

Voit ostaa Moneroa kätevästi Binancen kautta. Lue ohjeet miten rekisteröityä Binanceen tästä tai klikkaa alta luodaksesi uuden tilin. Rekisteröitymisoppaassamme on myös tarkat ohjeet siihen, miten siirrät Binanceen varoja! Huomaathan, että tarvitset myös Coinbase-tilin, jonka kautta ensin ostat Bitcoinia / Ethereumia euroilla, jotka siirrät sitten Binanceen. Lue alta miten Moneron ostaminen käy käytännössä.

Yksinkertaisesti:

  1. Luo tili Coinbaseen ja Binanceen.
  2. Osta Coinbasessa Bitcoinia tai Ethereumia euroilla.
  3. Lähetä BTC / ETH Binanceen.
  4. Vaihda BTC/ ETH Binancessa Moneroon (XMR)

Osta Moneroa Binancesta!

Täydellistä turvaa

Joka ikinen Moneron siirto ”sekoittaa” eli salaa sekä lähettäjän osoitteen, vastaanottavan osoitteen että siirron summan. Moneron salaus on AINA päällä, kun vastaavasti esimerkiksi Z-Cash ja Verge ovat kolikoita, joissa ”yksityisyyden” saa päälle ja pois.

Koska Moneron siirrot ovat aina salattuja, ei siirtoketju missään vaiheessa niin sanotusti likaannu ei-salattujen siirtojen takia.

Skaalautuva

Bitcoinin skaalautuvuus on ollut kuuma puheenaihe viime aikoina. Järjestelmän pyörimiseen tarvittava sähkön määrä on jo nyt aivan valtava ja nousee lähes eksponentiaalisesti. Lisäksi Bitcoinissa lohkon koko on rajattu ja näin käyttäjien ja siirtojen määrän kasvaessa vauhdilla, tulevat järjestelmän rajat vastaan. Bitcoinissa ajatuksena on ollut, että lohkon koon kasvattaminen ja ns. Lightning Network voisivat ratkaista ongelmat, mutta tällä hetkellä näyttää siltä, että ensin mainittu vain lisää järjestelmän ylläpitokuluja ja jälkimmäinen ei ainakaan vielä ole toiminut ihan suunnitellulla tavalla.

Monerolle ei vastaavasti ole määritetty lohkon maksimikokoa. Periaatteessa tämä tarkoittaa sitä, että ilkeämieliset louhijat voisivat tukkia järjestelmän jättimäisillä lohkoilla. Moneroon on kuitenkin sisäänrakennettu lohkon koosta riippuvainen palkkiojärjestelmä.

Viimeisen sadan lohkon kokojen mediaani on M100. Nyt, jos uuden lohkon koko eli NBS (New Block Size) on suurempi kuin M100, putoaa lohkosta saatava palkkio. Palkkio putoaa ylittävän prosenttimäärän neliön suhteessa. Lisäksi yli kaksi kertaa M100:n kokoisia lohkoja ei sallita.

Useita avaimia

Siinä missä Bitcoinilla ja Ethereumilla on vain yksi niin sanottu private key eli yksityisavain – onkin Moneralla useampia. Nimittäin järjestelmään on rakennettu erillinen ”view key” ja ”spend key”. Julkista view-avainta käytetään salattujen vastaanotto-osoitteiden luomiseen. Vastaavasti yksityista view-avainta käyttää varojen vastaanottaja löytääkseen sen lohkoketjun, johon varat on lähetetty.

Vastaavasti julkista spend-avainta käytetään allekirjoituksen varmentamiseen ja siihen, että lähettäjä voi ottaa osaa ring-transaktioon. Vastaavasti yksityinen spend-avain on mukana luomassa avainkuvaa, joka mahdollistaa varojen lähettämisen.

Historia

Heinäkuussa 2012 julkaistiin Bytecoin, joka oli CryptoNoten ensimmäinen oikean elämän implementaatio. CryptoNote on se protokolla, jonka päällä suuri osa hajautetuista valuutoista toimii. Se eroaa Bitcoinin protokollasta monella tapaa. Ikävä kyllä Bytecoinin kanssa tuntui olevan käynnissä jos jonkinmoista kummallisuutta. Näin Bytecoinin lohkoketju päätettiin forkata ja luotiin uusi ketju, jonka kolikoita alettiin kutsua nimellä Bitmonero. Myöhemmin Bitmonero uudelleenbrändättiin Moneroksi (XMR), joka on esperantoa ja tarkoittaa kolikkoa.

Yhteenveto

Monero (XMR) on täysin anonyymi elektroninen valuutta, jonka tarkoitus on mahdollistaa nopeat ja edulliset varansiirrot ympäri maailmaa. Hajautettu järjestelmä ja salatut siirrot takaavat, että järjestelmään eivät pääse poliitikot ja pankit vaikuttamaan.

Nyt tiedät mistä ostaa Moneroa ja mikä se on. Tiedät sen suurimmat edut – ja haitat, joita ei tällä hetkellä juurikaan ole.