Mitkä kryptovaluutat ovat anonyymejä

Mt Gox ja 80 000 varastetun Bitcoinin mysteeri

Vieläkö muistat Mt Goxin tapauksen? No, ehkä nopea kertaus on paikallaan. Mt Gox oli Bitcoin-pörssi. Se toimi Tokiosta käsin aina vuodesta 2010 vuoteen 2014 asti. Vuoden 2013 aikana jopa 70 % maailman kaikista BTC-transaktioista (ostot, myynnit) tapahtui Mt Goxin kautta.

Kunnes helmikuussa 2014 Mt Gox keskeytti kaupankäynnin ja sulki sivustonsa. Nopeasti tämän jälkeen yritys julisti itsensä konkurssiin ja alkoi likvitoida omaisuuttaan.

Miksi? Koska noin 850 000 Bitcoinia oli varastettu yrityksen tileiltä. Nämä kuuluivat sekä yritykselle itselleen että tuhansille sen asiakkaille ympäri maailmaa. Tuohon aikaan määrä vastasi arvoltaan noin 450 miljoonaa yhdysvaltain dollaria. Vielä tähänkin päivään asti on epäselvää, mitä kaikkea oikeasti tapahtui. Joidenkin tutkimusten mukaan varoja oli alkanut kadota Mt Goxin hot walletista jo vuoden 2011 loppupuolella. Useat käyttäjätkin olivat tietoisia Mt Goxin pitkään jatkuneista ongelmista, mutta kaupankäynnin loppuminen ja ongelmien koko yllätti suurimman osan. Varastetuista ja kadonneista Bitcoineista noin 200 000 kappaletta on jälkikäteen ”löytynyt”.

Mutta tiedätkö mikä on omituisinta? Noin 80 000 BTC:tä – nykyarvoltaan 653 miljoonaa dollaria – on maannut yhdessä ja samassa lompakossa vuoden 2011 maaliskuusta lähtien. Nämä kolikot ovat olleet samassa lompakossa paikallaan ensimmäisestä Mt Goxin hakkeroinnista asti ja lompakon omistaja ei ole koskenut varoihinsa tämän jälkeen kertaakaan. On mahdollista, että kyseisen kukkaron private-avaimet ovat kadonneet – tai sitten kyseessä on vain kova HODLaaja.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että hakkeroinnin tapahtumisen aikaan tuon noin 80 000 BTC:n arvo oli ”vain” 73 000 dollaria. Kukaties rosvo ei tuolloin tiennyt mihin oli ryhtymässä ja on nyt ns. paskat housussa ihmetellyt mitä tälle 650 miljoonan dollarin nykyomistukselleen tekisi.

Vielä mielenkiintoisemman tilanteesta tekee se fakta, että tämä Bitcoin-lompakko on maailman 6. rikkain yksittäinen Bitcoin-osoite. Jos sen omistaja päättäisi laittaa kaiken omistuksensa myyntiin kerralla, olisi todennäköistä, että koko BTC-markkina romahtaisi.

Lähde: Cryptonews.com

Jätä kommentti