Bitcoin-lompakko: Mikä on paras kukkaro / wallet BTC:lle?

Paras Bitcoin lompakko

Oletko ensimmäistä kertaa ostamassa Bitcoinia? Tiedät jo, miten Bitcoinin ostaminen onnistuu, mutta pohdit vielä mihin ostetut BTC:t pitäisi tallettaa turvaan? Ei huolta! Tässä artikkelissa käymme läpi erilaiset Bitcoin-lompakot ja selitämme selkokielellä, mitä plussia ja miinuksia eri vaihtoehdoilla on.

Kryptovaluuttoja, kuten Bitcoinia, voi säilyttää useissa eri paikoissa: pörssin tililla, online-lompakossa, mobiililompakossa, desktop-lompakossa, paperilompakossa ja hardware-lompakossa.

Turvallisin ja paras valinta? Ledger Nano S tai X.

Vaikka kryptovaluutat perustuvatkin hajautettuihin lohkoketjuihin, ei yksikään säilytystapa ole missään nimessä täysin turvallinen. Jokaisessa tavassa on omat plussansa ja miinuksensa.

Alla esittelemme erilaiset Bitcoin-lompakot yksi kerrallaan – aloittaen haavoittumimmasta ja edeten turvallisimpaan. Kannattaa siis lukea koko artikkeli!

Mobiililompakko

Bitcoin-mobiililompakko on yksinkertainen applikaatio, jonka lataat puhelimellesi. Kryptovaluutat eivät tietenkään fyysisesti ole tallessa puhelimessasi – vaan applikaatiossa säilytät yksityisavaintasi eli lompakon private keytä. Private keyn avulla voit siirtää varoja pois Bitcoin-lompakostasi.

Suurin ongelma mobiililompakoissa on niiden huono turvallisuus. Google Play -kaupassa on ollut runsaasti valelompakkosovelluksia, joiden ainoa tarkoitus on ollut varastaa käyttäjiensä varoja. Lisäksi mobiililompakkosi on mennyttä kalua, jos joku varastaa puhelimesi. Suurin etu mobiililompakoissa on niiden käyttö arjessa. Jos maksat asioita kryptovaluutoilla usein (verkossa, kivijalassa), on mobiililompakko tähän paras vaihtoehto. Suosittelemme kuitenkin säilyttämään mobiililompakossa vain pieniä määriä Bitcoinia kerrallaan.

Artikkelin kirjoitushetkellä suosittelemme valitsemaan Breadwalletin iOS:ille ja MyCelium Walletin Androidille.

Pörssin oma lompakko

Kun luot tilin Coinbaseen, tulee sinulle automaattisesti käyttöösi myös Bitcoin-lompakko. Nämä pörssien, kuten Coinbasen, omat lompakot ovat kätevä vaihtoehto säilyttää kryptovaluuttaa käyttäjille, jotka käyvät aktiivisesti kauppaa. Jos siis tarkoituksesi on aktiivisesti ostaa ja myydä – on kryptopörssin oma lompakko helpoin vaihtoehto. Etenkin jos tarkoituksenasi on aktiivisesti vaihtaa kryptovaluuttaa euroiksi ja toisinpäin.

Pörssien omissa Bitcoin-lompakoissa hyvänä puolena on helppokäyttöisyys – huonona tietoturva. Toki isot pörssit kuten Coinbase ja Binance panostavat todella paljon aikaa ja rahaa tietoturvansa kehittämiseen ja ylläpitoon, mutta silti hakkerointeja tapahtuu. Isoista pörsseistä Mt Gox hakkeroitiin vuonna 2014 ja Bitfinex vuonna 2016. Koska kaikki salausavaimesi ovat pörssin hallussa, voit hakkerointitapauksessa menettää kaikki varasi.

Yleisesti ottaen, pidämme itse Binancea ja Coinbasea turvallisina pörsseinä. Coinbase on myös aloittelijalle helpoin tapa ostaa Bitcoinia.

Jos et vielä ole luonut tiliä, lue täältä miten rekisteröinti Coinbaseen onnistuu.

Online-lompakko

Online-lompakot ovat selaimen kautta käytettäviä Bitcoin-lompakoita. Aivan kuten kaikissa muissakin Bitcoin-lompakoissa, kolikkosi ovat lohkoketjussa – eivät tallentuneena selaimeesi – mutta selaimella hallinnoit lompakkosi yksityisavaimia – eli koodeja, joilla voit lähettää rahaa ulos walletista. Online walletit toimivat joko selaimen laajennuksina tai omina verkkosivustoinaan.

Suurin etu online-lompakoissa on niiden käytettävyys: pääset käsiksi lompakkoosi mistä tahansa laitteesta, kunhan siinä vain on nettiyhteys. Suurin miinus on turvallisuus. Vaikka moni nettilompakko onkin toiminut jo pitkään ja todettu turvalliseksi, on periaatteessa aina mahdollisuus, että nettilompakon palvelu hakkeroidaan ja yksityisavaimet varastetaan. Hakkerointien lisäksi toinen ongelma ovat tietysti erilaiset haittaohjelmat, jotka pyrkivät kalastamaan tietoja suoraan käyttäjän koneelta. Siksi sinun kannattaa pitää oman tietokoneesti tietoturva kunnassa. Älä ikinä käytä Bitcoin-nettilompakkoa epäilyttäviltä koneilta.

Yleisesti suositeltuja online walletteja ovat muun muassa GreenAdress ja Coinapult.

Desktop-lompakko

Nimensä mukaisesti desktop-lompakolla viitataan ohjelmistoon, jota voit käyttää kryptovaluuttojesi hallinnointiin tietokoneellasi. Aivan kuten kaikkien muidenkin Bitcoin-lompakoiden kohdalla, kolikot eivät siis fyysisesti sijaitse koneellasi, vaan ohjelmiston avulla vain hallinnoidaan salausavaimia. Desktop-lompakon etuna esimerkiksi paperilompakkoon on sen helppokäyttöisyys. Koska salausavaimet ovat koneellasi, on varojen siirtäminen pois lompakosta vaivattomampaa.

Desktop-lompakon suurin ongelma on tietojen kalastelu ja varastaminen. Yleisesti ottaen desktop-lompakot ovat varsin turvallisia, kunhan pidät tietokoneesi tietoturvasta huolta. Pidä siis virustorjuntasi ajan tasalla ja vältä epäilyttävillä verkkosivustoilla vierailemista. On kuitenkin käytännössä mahdollista, että haittaohjelmat voivat kaapata yksityisavaimesi joko suoraan ohjelmiston aukon kautta, seuraamalla näppäimistösi painalluksia tai ottamalla kuvakaappauksia näytöltäsi.

Hyviä desktop-lompakoita Bitcoinille ovat mm. Electrum ja Exodus. Exodus tukee useita eri kryptovaluuttoja.

Paperilompakko

Paperilompakko on oikeasti paperia. Paperilompakko luodaan netissä. Saat luomisen yhteydessä sekä julkisen että yksityisen avaimen. Julkinen avain eli public key on lompakon osoite, johon varoja talletetaan – siis se osoite, johon siirrät Bitcoinia. Vastaavasti yksityisavain eli private key on salausavain, jolla voit siirtää varoja pois lompakosta.

Paperilompakon nimi tulee siitä, että private key on tarkoitus tulostaa paperille tai kirjoittaa itse kynällä ylös (ole tarkkana, että saat osoitteen oikein). Voit jakaa Bitcoin-lompakkosi osoitteen muiden kanssa, jotta he voivat tallettaa kukkaroosi varoja – mutta pidät paperille kirjoittamasi yksityisavaimen visusti tallessa itselläsi.

Kunhan et ikinä kirjoita yksityisavaintasi mihinkiin netissä, on paperilompakko todella turvallinen. Koska se ei kuitenkaan ole kovin käytännöllinen varojen siirtelyyn, on paperilompakko hyvä säilytystapa kryptovaluutoille, jos aiot sijoittaa niihin pitkällä aikavälillä eikä sinulla ole tarvetta myydä ja ostaa koko ajan lisää.

Voit luoda Bitcoin-paperilompakon Bitaddress-sivustolla: https://www.bitaddress.org

Hardware lompakko

Hardware-lompakko on oma suosikkitapamme säilyttää Bitcoinia! Se on helppokäyttöinen kuten desktop-lompakko, mutta turvallinen kuten paperilompakko.

Hardware-lompakoissa varojen siirtämiseen pois lompakosta tarvittava yksityisavain eli private key on sisäänrakennettu laitteeseen. Laite yhdistetään tietokoneeseen USB-kaapelilla, mutta private key ei silti ikinä siirry laitteesta ulos Internettiin – eikä myöskään näy tietokoneesi ruudulla. Näin yksityisavaintasi ei voida kalastaa vakoiluohjelmilla.

Henkilökohtaisesti suosittelemme tilaamaan hardware-lompakon Bitcoineille tai muille kryptovaluutoille, jos sijoitettu summa on yli parin tonnin luokkaa. Markkinoiden todennäköisesti paras hardware-lompakko on Ledger Nano S tai X.

Mikä on turvallisin Bitcoin-lompakko?

Niin sanotut hardware-lompakot ovat turvallisin valinta. Suosittelemme Ledger Nano X -lompakkoa, jota suosivat myös alan ammattilaiset.

Onko mobiililompakko turvallinen?

Kyllä ja ei. Tunnetut mobiilikukkarot kuten Blockchain Wallet, Coinomi, Breadwallet ja MyCelium ovat toki luotettavia. Ikävä kyllä sekä iStoresta että Google Play -kaupasta löytyy runsaasti kuitenkin hämäriä pieniä lompakoita, joihin emme luottaisi. Lisäksi mobiililompakko on periaatteessa riski, jos puhelimesi joskus varastetaan.

Voinko säilyttää kryptovaluuttaa pörssin tilillä?

Voit. Isoja summia emme kuitenkaan suosittele säilyttämään minkään online pörssin tilillä, sillä PERIAATTEESSA ne ovat aina alttiita hakkeroinneille. Itse kuitenkin pidämme aina pieniä summia kryptoja Coinbasen ja Binancen tileillä. Suuremmat summat siirrämme turvaan hardware-lompakkoon.

Yleisiä ohjeita

Käytitpä minkälaista Bitcoin-lompakko tahansa, kannattaa nämä perusohjeet muistaa.

  • Älä ikinä anna private key:täsi kenellekään.
  • Älä ikinä kopioi private key -salausavaintasi tietokoneellesi tekstimuodossa.
  • Älä ikinä osta hardware-lompakkoa käytettynä. Osta niitä vain suoraan valmistajalta.
  • Älä ikinä säilytä isoja summia mobiililompakossa.

Nyt tiedät millaisia eriliasia Bitcoin-lompakkoja on tarjolla. Valitse omaan käyttötarkoitukseesi sopivin ja muista pitää tietoturvasi ajan tasalla.