Missä Bitcoineilla voi maksaa

Satoshin suomalainen silas

Suomi tunnetaan maailmalla teknologisen kehityksen mallioppilasmaana. Väkiluvultaan pieni maa pärjää kansainvälisissä vertailuissa varsin hyvin.

Suomessa on myös syntynyt useampi kansainvälisen tason teknologinen innovaatio. Suomalainen järjestelmäsuunnittelija Matti Makkonen tunnetaan tekstiviestien isänä, suomenruotsalainen ohjelmoija ja hakkeri Linus Torvalds Linux-käyttöjärjestelmän luojana ja kuusamolainen filosofian tohtori Jarkko Oikarinen IRC-pikaviestimen kehittäjänä.

Viime vuonna jo 30-vuotta täyttänyt IRC (Internet Relay Chat) toi nykyisin jo arkipäiväisen, reaaliaikaisen keskustelun ensimmäisen internet-sukupolven elämään. IRC oli internetin ensimmänen keskusteluverkko, joka mahdollisti anonyymin kommunikaation sekä seuran löytämisen verkon kautta ympäri vuorokauden. Slack-pikaviestimen teknologiajohtaja Cal Henderson myöntää ylpeästi IRC:in innoittaneen useiden yritysten nykyään suosimaa pikaviestintä.

Yksi teknologisen menestyksen mahdollistajista on epäilemättä se, että suomalaisia palvelee yksi maailman kehittyneimmistä tietoverkoista. Teknologista kehitystä tukee myös kansan korkea koulutustaso ja teknologiataidot, sekä positiivinen suhtautuminen uusiin innovaatioihin. Bitcoin ei ole poikkeus. Suomalainen valtamedia uutisoi virtuaalivaluutan kehityksestä jatkuvasti ja myös tavalliset kansalaiset ovat tietoisia uuden valuutan mahdollisuuksista. Bitcoineja käytetään Suomessa aktiivisesti ja virtuaalivaluutan voidaankin pian nähdä olevan normaali osa suomalaista arkea.

Bitcoinin Suomi-kytkös

Yksi vähemmän tunnetuista bitcoin-faktoista on se, että yksi ensimmäisistä bitcoinin kehittäjistä oli suomalainen. Rovaniemeläinen Martti Malmi oli ensimmäinen ulkopuolinen ohjelmoija joka innostui kehittämään bitcoinia sen luojan Satoshin visiosta inspiroituneena. Suurelle yleisölle Martti Malmi A.K.A. Sirius on tuntematon, mutta kryptovaluuttojen harrastajien keskuudessa varsin maineikas ja merkittävä henkilö.

Malmi kertoo kiinnostuneensa teknologian mahdollisuuksista menetettyään uskonsa maailman parantamiseen poliittisen vaikuttamisen kautta. Malmi nimeää yksilönvapauden tärkeimmäksi motivaatiotekijäkseen. Malmi näkee teknologian ruohonjuuritason vaikuttamisen tapana, joka voimauttaa ja vapauttaa yksilöitä. Liberalistinen Malmi ei usko että yksilöillä tulisi olla oikeutta äänestää muiden yksilöiden elämästä.

Rahan luonnetta pohtiessaan Malmi huomioi, että valtiolla on oikeus luoda valuuttaa tyhjästä. Talousmaailmassa on vallalla on varsin hierarkinen systeemi, joka ei mahdollista aidosti vapaita markkinoita. Malmin mielestä yksilöiden ei tulisi tarvita pankkien lupaa rahansiirtojen tekemiseen vaan rahaa pitäisi pystyä lähettämään yhtä helposti kuin sähköpostia. Perehtyessään vertaisverkkojen mahdollisuuksiin, Malmi törmäsi Satoshi Nakamoton -nimeä käyttäneen tahon Bitcoin-projektiin.

Bitcoin on avoimeen lähdekoodiin ja salausalgoritmiin perustuva innovaatio, joka mahdollistaa käyttäjien väliset arvonsiirrot lohkoketjuteknologian (blockchain) avulla vertaisverkossa ilman perinteisiä välikäsiä, kuten pankkia. Bitcoinilla on arvoa valuuttana mutta sen lohkoketjuteknologia on itsessään vallankumouksellinen, jopa internetiin verrattavissa oleva innovaatio, jonka odotetaan muuttavan monia tietoon, turvallisuuteen ja luotettavuuteen liittyviä käytäntöjä.

Yhteistyön vaiheet

Kryprovaluutan mahdollisuuksista kiinnostunut Malmi otti yhteyttä Satoshiin ja tarjosi apuaan Bitcoin-projektin kehittämiseen. Satoshi hyväksyi tarjouksen.

Yhteistyön alkutaipaleella Malmin vastuulla oli projektin verkkosivujen ylläpito ja projektin etenemisen dokumentointi. Hän myös perusti keskustelufoorumin. Projektin edetessä Malmi alkoi osallistua bitcoinin lähdekoodin kehittämiseen. Vuonna 2009 Satoshi ja Malmi kehittivät lähdekoodia erittäin tiiviissä yhteistyössä. Malmi tarjosi kehitysideoita ja auttoi Satoshia löytämään ratkaisuja moniin projektin ongelmakohtiin. Satoshi onkin kreditoinut lähes kaikki bitcoinin 0.2. -version parannukset Malmin nimiin. Teknisen vaikuttamisen lisäksi Malmilla oli merkittävä rooli kansainvälisen Bitcoin-yhteisön luomisessa. Hän perusti ensimmäiset keskustelupalstat ja avasi teknologian mahdollisuuksia suuremmalle yleisölle selkokielisten ohjeiden kautta.

Spekulaatio bitcoinin kehittäneen tahon, myyttisen Satoshi Nakamoton todellisesta henkilöllisyydestä on jatkunut vuosia. Tiedossa ei ole onko Satoshi Nakamoto yksi henkilö, ryhmä vai organisaatio. Malmi sanoo päätelleensä satojen sähköpostien kestoisen kommunikaation perusteella Satoshin olevan yksittäinen huippuälykkö, jota kiinnostavat filosofia, talous ja tekniikka. Satoshin todellista henkilöllisyyttä Malmi ei tiedä.

Satoshi ilmoitti vetäytyvänsä projektista joulukuussa 2010 ja katosi muutamia kuukausia myöhemmin. Malmi lopetti bitcoinin kehittämisen kesällä 2011, todettua projektin käynnistyneen hyvin. Bitcoin jatkoi kehittymistään jatkuvasti kasvavan yhteisönsä tuella. Nykyisin Malmi työskentelee uusien projektien parissa.

Kryptovaluutat mullistavat maksamisen maailman

Suomi tunnetaan varsin bitcoin-ystävällisenä maana. Lainsäädännöllisesti kryptovaluutat ovat edelleen varsin uusi ilmiö eikä erityisiä säännöksiä ole vielä luotu. Tuotteiden ja palveluiden ostaminen ja myyminen bitcoineilla on laillista. Kansainvälisesti verrattuna valuutalla on hyvä laillinen asema eikä sen käyttäjiä valvota erityisemmin.

Bitcoinien ostaminen on Suomessa ALV-vapaata. Pääomaveron maksaminen tulee ajankohtaiseksi, mikäli bitcoinin kurssi on noussut merkittävästi ostohetkestä myyntihetkeen. Pääomaverotus perustuu verollisen omaan ilmoitukseen. Bitcoin-keräyksiin Suomen laki suhtautuu toistaiseksi kuin tavaroiden keräämiseen, eikä rahankeräyslupa ole ainakaan vielä tarpeellinen.

Suomen, ja samalla Fennoskandian, ensimmäinen bitcoin-automaatti avattiin Helsinkiin lokakuussa 2013. Bittiraha.fi:n avaama automaatti oli myös yksi Euroopan ensimmäisistä. Yleisimpiä automaatit ovat Yhdysvalloissa (987), Kanadassa (232), Iso-Britanniassa (80), Itävallassa (57), Espanjassa (40) ja Sveitsissä (23). Tällä hetkellä Suomessa on 23 bitcoin-automaattia ja hiukan yli 60 yritystä, jotka hyväksyvät bitcoinin maksuvälineenä. Suurin osa bitcoin-maksut hyväksyvistä yrityksistä sijaitsee Helsingissä (22).

Bitcoineilla voi ostaa monenlaisia palveluja melkeinpä alalta kuin alalta. Tatuoinnin voi hankkia Nasty Needles –tatuointiliikkeestä, elintarvikkeet K-Market Jätkäsaaresta Helsingissä, luontaistuotteet Arctic Warriors -nettikaupasta ja lentoliput AirBaltic:ilta. Myös maailman suurimmalla online-nettikasinolla pelaaminen on mahdollista. Helsingissä palvelutarjonta on niin laaja, että teoreettisesti kaupungissa voi jo elellä melko vaivattomasti bitcoinien varassa.

Jätä kommentti